Klass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Klass
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Ilmar Raag
Käsikirjoittaja Ilmar Raag
Tuottaja Gerda Kordemets
Ilmar Raag
Riina Sildos
Pääosat Vallo Kirs
Pärt Uusberg
Lauri Pedaja
Paula Solvak
Valmistustiedot
Valmistusmaa Viro Viro
Tuotantoyhtiö Amrion
Eesti Televisioon
Levittäjä Estonian Culture Film (käännä suomeksi)
Ensi-ilta 16. maaliskuuta 2007
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli viro
Budjetti 100 tuhatta euroa
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Klass (suom. luokka) on Ilmar Raagin ohjaama, vuonna 2007 valmistunut virolainen elokuva, joka kertoo kouluväkivallasta. Idea elokuvaan on saatu vuoden 1999 Columbinen verilöylystä. Elokuvalle on tehty 7-osainen jatkosarjaa tv-sarjan muodossa Klass: elu pärast.[1]

Elokuva esitettiin vuoden 2008 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teini-ikäistä Joosepia kiusataan koulussa ja koko luokka nöyryyttää häntä. Hän joutuu olemaan varuillaan luokkatovereitaan, jotka pahoinpitelevät häntä ja tekevät hänelle temppuja, mutta yhtäkkiä hänen luokkatoverinsa Kaspar yrittää suojella häntä. Joosepin suojaaminen muuttuu Kasparille pakkomielteeksi ja sen takia parisuhde tyttöystävänsä erän luokkalaistytön Thean kanssa joutuu vaikeuksiin. Joosepin suojaamisen vuoksi myös Kaspar joutuu itsekin pahoinpitelyjen kohteeksi, vaikka hän olikin uusi tulokas ja alussa suosittu.

Joosepin äiti saa selville, että hänen poikaansa kiusataan ja pahoinpidellään koulussa ja hän ilmoittaa siitä kouluun. Joosepin luokkatoverit joutuvat vaikeuksiin, joten he päättävät kostaa. He järjestävät Kasparin ja Joosepin tapaamisen rannalle ja pakottavat Joosepin ja Kasparin veitsen uhkauksella näyttelemään homoja sekä ottavat toiminnasta kuvia.

Lopulta Joosep varastaa kotoaan isänsä aseita ja hän ryhtyy Kasparin kanssa ammuskelemaan koulun ruokalassa. Ammuskelun jälkeen Joosep ampuu itseensä. He päättivät tappaa itseensä molemmat Kasparin kanssa, mutta Kasparin ase ei lauennut.

Jatko-osissa selvitellään ampumisen takamaita ja syitä siihen. Joosepin koulua valtaa iso suru, koska jotkut opiskelijät menehtyivät ammuskelussa. Myös Kasparin tyttöystävä sai osuman, mutta selvisi leikkauksessa. Jotkut henkiin jääneet kiusaajatkin joutuvat vastuuseen, kun he pakottivat Joosepin ja Kasparin näyttelemään homoja. Viimeisessä jaksossa Kaspar saa kuitenkin ehdonalaisen, koska ammuskelu oli päätetty tilapäisessä mielijohteessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai palkinnon Karlovy Varyn elokuvajuhlilla vuonna 2007 ja Varsovan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.