Kirané Kaniaga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirané Kaniaga

Kirané Kaniaga

Koordinaatit: 15°24′36″N, 10°13′23″W

Valtio Mali
Alue Kayesin alue
Piiri Yélimanén piiri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 932,8 km²
Väkiluku (2009) 34 900












Kirané Kaniaga on maalaiskunta Kayesin alueen Yélimanén piirissä Malissa. Sen keskuskylä Kirané sijaitsee Mauritanian rajalla 60 kilometriä Yélimanésta koilliseen. Kunnassa on 34 900 ja keskuskylässä 9 600 asukasta (vuonna 2009)[1].

Kirané Kaniagan kunnan pinta-ala on 932,8 neliökilometriä[2]. Se rajoittuu idässä Nioron piirin Diaye Couran, etelässä Sandarén ja lännessä Fangan, Guidimen ja Kremisin kuntiin sekä pohjoisessa Mauritaniaan[3].

Seutu kuuluu Sahelin vyöhykkeeseen. Pinnanmuodostusta leimaavat pohjoisen tasanko ja etelän rikkonainen ylänkö.[4] Pysyviä vesistöjä ei ole[5].

Kuntaan kuuluu kymmenen kylää. Asukkaat ovat etupäässä soninkeja. Lisäksi on maureja, fulbeja ja bambaroita. Vallitseva uskonto on islam.[5]

Kunnan läpi kulkee Yélimanén ja Nioron välinen maantie. Väestön pääelinkeinot ovat maanviljely ja laiduntamiseen perustuva karjanhoito. Tärkeimmät viljelykasvit ovat durra, maissi, maapähkinä, lehmänpapu ja vihannekset. Tuotantoeläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet, aasit ja hevoset. Lisäksi harjoitetaan kaupankäyntiä ja vähäisessä määrin käsityöammatteja.[4][5]

Nuoriso pyrkii muuttamaan Ranskaan ja muihin maihin. Siirtolaiset auttavat perheitään ja rahoittavat paikallisia kehityshankkeita[4]. Palveluihin kuuluu yhdeksän ala- ja kaksi yläkoulua, kolme terveyskeskusta ja kaksi sairastupaa[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]