Kilpailuvaltio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kilpailuvaltio (engl. competition state) on yhteiskuntapoliittinen käsite, jolla kuvataan kansallisvaltion roolin muuttumista hyvinvointipalvelujen tuottajasta ja interventionistisesta toimijasta markkinatoimijaksi sekä valtion kilpailukyvyn tehostajaksi. Kehitystä pidetään hyvinvointivaltion luonnollisena seurauksena talouden ja politiikan globalisoitumiselle sekä niin kutsutulle "kolmannelle teolliselle vallankumoukselle". Kilpailuvaltiossa rahamarkkinat ovat kansainväliset ja työllisyyspolitiikka on välillistä: työllisyyspolitiikka hoidetaan promootiolla ja koulutuksella. Yrityksiä palvelevan tutkimus ja kehitys -toiminnan tukemista pidetään kilpailuvaltion merkittävimpiä tehtävänä. Kilpailuvaltioon kuuluvat julkisen hallinnon rationalisointi ja managerialismi; valtion yritysten yksityistäminen, tuottavuusmittarit.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet ja lisää aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cerny, Philipi G. (1990): The Changing Architecture of Politics – Structure, Agency, and the Future of the State. Sage Publications.
  • Martikainen, Tuomo (1999): Hyvinvoinnista kilpailuun. Valtio-opin johdantokurssi. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 20.2.2008.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.