Läpimurtosovellus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Killer application)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Läpimurtosovellus[1] engl. killer application tai lyhyemmin killer app tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka osoittaa sen alustana toimivan tekniikan (kuten pelikonsolin, kotitietokoneen tai käyttöjärjestelmän) arvon ja edistää sen suosiota.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisenä killer applicationina pidetään Apple II-alustalle tehtyä VisiCalc-taulukkolaskentaohjelmaa. Ohjelman ansiosta laite yleistyi nopeasti varsinkin talouden alalla.[3] Toinen esimerkki löytyy myös taulukkolaskennasta: Lotus 1-2-3 oli ohjelma, joka teki IBM:n alkuun huonosti myyneestä PC:stä muutamassa kuukaudessa eniten myydyn tietokoneen.

Videopeleissä eräs tunnetuimmista killer appeista on Bungie Studiosin kehittämä Halo: Combat Evolved, joka houkutteli monet hankkimaan Xbox-pelikonsolin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CD-Facta 2005 : suomenkielinen tietosanakirja. CD-ROM-levy, Interaktiivinen multimedia, sisältää myös sivistyssanaston ja tietotekniikan sanaston.

    »läpimurtosovellus, engl. killer application, uuden teknologian mahdollistama sovellus tai käyttömuoto, joka on niin merkittävä, että se johtaa suureen kaupalliseen menestykseen ja teknologian leviämiseen laajaan käyttöön. PC:n läpimurtosovellus oli VisiCalc-taulukkolaskenta, Macintoshin PageMaker-sivuntaitto-ohjelma ja Internetin Mosaic-selain.»

    . Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-29149-8.
  2. Killer App Merriam-Webster's Online Dictionary. Merriam-Webster, Inc.. Viitattu 6.7.2010. (englanniksi)
  3. Dasgupta, Partha: Killer Applications 1.5.2002. Arizona State University. Viitattu 6.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Larry Downes & Chunka Mui: Unleashing the Killer App: Digital Strategies for Market Dominance ISBN 1-57851-261-1
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.