Kiivi (hedelmä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiiviköynnöksen (Actinidia deliciosa) ja japaninlaikkuköynnöksen (Actinidia arguta) hedelmiä.
'Red Passion'

Kiivi on yleisnimi laikkuköynnösten sukuun kuuluvien kasvien hedelmälle. Yleisin kiivi on kiiviköynnöksen (Actinidia deliciosa) hedelmä, joka on hieman kananmunaa suurempi ruskea, sisältä vihreä hedelmä. On olemassa myös sisältä keltainen lajike. Se on soikea, ja sitä ympäröi ohut karvainen kuori. Erittäin makea hedelmäliha on helakanvihreä lukuun ottamatta ydinosaa, jossa se on kellertävän valkoista. Siemenet ovat pieniä ja hennosti purppuranvärisiä, ja ne ympäröivät valkeaa hedelmälihaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiivi on alkujaan lähtöisin Kiinasta. Sieltä kasvin siemenet toi vuonna 1906 Uuteen-Seelantiin Isabel Fraser, joka Wanganui Girls' Collegen rehtorin ominaisuudessa kävi tutustumassa kiinalaiseen koululaitokseen. Siemenet istutti puutarhuri Alexander Allison, ja vasta 1910 köynnöksistä saatiin ensimmäiset hedelmät. Hayward Wright kehitti 1930-luvulla Hayward-lajikkeen, jonka pohjalta vähitellen alkoi lajin kaupallinen tuotanto 1940-luvulla. Uudesta-Seelannista hedelmät tuotiin Eurooppaan, missä niitä on saanut vasta 1970-luvulta lähtien. Nimi juontaa juurensa Uuden-Seelannin kansallislintuun kiiviin. Hedelmän pinta muistuttaa linnun höyheniä. Hedelmä tunnettiin Suomessa ennen myös nimellä kiinankarviainen (käännetty vanhasta englanninkielisestä nimestä Chinese gooseberry).

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laikkuköynnöksiin kuuluu 94 lajia, joista seitsemää viljellään niiden hedelmien takia.

Ravintosisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiivi sisältää runsaasti C-vitamiinia; yhdestä hedelmästä saa vitamiinia riittävän päiväannoksen.[1] Kiivi on myös hyvä K-vitamiinin ja kohtalaisen hyvä E-vitamiinin lähde.[2] Kivennäisaineista kiivissä on merkittävinä pitoisuuksina kaliumia ja kuparia.lähde? Runsaan ravintokuitupitoisuuden takia kiivillä saattaa olla laksatiivisia vaikutuksia. Kiivi sisältää myös runsaasti allergeeneja.[3] Jotkut koivuallergikot voivat koivun lisäksi saada oireita muun muassa kiiveistä.

Ravintoarvot / 100 g[4]
Energiaa 48 kcal
Proteiinia 0,7 g
Rasvaa 0,8 g
Vettä 83,5 g
A-vitamiinia 3,4 mg
C-vitamiinia 61,6 mg
E-vitamiinia < 0,1 mg
Kaliumia 266,5 mg
Magnesiumia 12,4 mg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. C-vitamiini Helsingin yliopisto, Kemian laitos. Viitattu 5.12.2010.
  2. Elintarvike - Fineli fineli.fi. Viitattu 22.1.2019.
  3. Kiivi Terveyskirjasto.fi. Viitattu 2.11.2013. [vanhentunut linkki]
  4. Miksi kiiviä kannattaa popsia kuntoplus.fi. Viitattu 12.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiivi (hedelmä).

Fineli: Kiivin ravintosisältö