Kiertävä sähkökatkos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiertävällä sähkökatkoksella tarkoitetaan sähkökatkosta, joka kohdistetaan paloina eri alueille. Kiertäviin sähkökatkoksiin turvaudutaan, mikäli sähkön kulutus ylittää sähkön saatavuuden. Suomessa sähköpulan sattuessa kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa määräykset sähkön rajoitustarpeesta kantaverkkoyhtiöille. Sähkökatkoksia olisi jaettu tasapuolisesti ympäri Suomea. Sähköt olisivat poissa alueelta yleensä noin kaksi tuntia kerrallaan, jonka jälkeen ne olisivat päällä vähintään kaksi tuntia. Kanadassa sähköt katkotaan kerralla vain tunnin ajaksi,[1] Italiassa 90 minuutiksi. Tiheään asutuilla alueilla sähköistä katkottu alue, niin sanottu johtolähtö on selkeästi pienempi kuin harvaan asutuilla alueilla. Kaupungissa johtolähtö voi vastata kaupunginosaa tai muutamaa korttelia, maaseudulla se voi vastata hyvin laajaakin aluetta. Ennakkoarvion mukaan sähköpulan aikana noin 10 prosenttia asiakkaista olisi sähköttä kerrallaan. Sähköpulat voivat kehittyä nopeasti, joten sähkökatkoista etukäteen tiedottaminen saattaa olla vähäistä. Sähkökatkojen todennäköisyys kasvaa kovalla pakkasella, erityisesti tuulettoman pakkasjakson jatkuessa pitkään. Fingrid on ohjeistanut, että muun muassa auton sisätilaa ei saa lämmittää sähköpulan uhatessa. Sähköpulan ja kiertävien sähkökatkosten ehkäisemiseksi ihmisiä kannustetaan säästämään sähköä. Kiertäviin sähkökatkoksiin hyvä valmistautua varmistamalla, että kaikki kotivaraan liittyvät perusasiat ovat hankittu etukäteen.

Kodeissa kaikki sähkölaitteet sammuisivat, monin paikoin myös liikennevalot ja katuvalaistus sammuu. Kiertävät sähkökatkot voivat vaikuttaa myös lämpimän veden jakeluun.[2][3] Lämpimän veden käyttö sähkökatkon aikana voi olla myös vaarallista, sillä kaukolämpöverkon säätölaite pysähtyy. Tällöin hanasta tuleva vesi voi olla yli 100-asteista.[4] Kylmän veden jakeluun lyhyet sähkökatkot eivät vaikuta. Vedenpaine voi olla alempi korkeissa kiinteistöissä sekä rakennuksissa, mutta sähkökatkot eivät vaikuta hanaveden laatuun. Jäteveden ylivuotojen ehkäisemiseksi viemärin käyttöä tulisi välttää.[5] Mobiilipalvelut ovat suurimman osan ajasta 2G- ja 3G-tekniikoiden varassa. Puheluiden soittaminen siis onnistuisi, mutta varsinkin datayhteydet hitaantuvat. Kaapeli-TV-verkot eivät kiertävien sähkökatkojen aikana pääosin toimi, joten televisiota ei voi tällöin katsoa. Radiopalvelut toimivat sähköverkossa useita tunteja. Näin varmin tapa seurata mahdollisia viranomaisten vaaratiedotteita ovat paristokäyttöinen radio tai autoradio.[6]

Julkinen liikenne, kuten metro, raitiovaunuliikenne tai paikallisjunat eivät ole lähtökohtaisesti sähkökatkojen piirissä. Myös esimerkiksi terveyskeskuksien, sairaaloiden, vesilaitosten, vankiloiden, hätäkeskuksien, sähköntuotantolaitosten ja muiden vastaavien yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta kriittisissä kohteissa sähkönsaanti pyritään varmistamaan, jolloin lähettyvillä asuvat saattavat säästyä kiertävältä sähkökatkoksilta. Myös näitä kriittisiä kohteita voi joutua sähkökatkojen piiriin erityisen vakavan tai pitkittyneen sähköpulan sattuessa.[2] Käytännössä vain sairaalat ja merkittävät sähköntuotantolaitokset olisivat rajattu kokonaan sähkökatkojen ulkopuolelle.[7]

Kiertävät sähkökatkokset aiheuttavat suuria taloudellisia ongelmia yrityksille. Monet säännöllisesti sähkökatkojen alueilla toimivista yrityksistä ovatkin hankkineet varavoimakoneita. Jopa 85 prosenttia suomalaisista yrityksistä kertoi, että sähkökatkot aiheuttaisivat haittaa.[8]

Kiertävät sähkökatkokset ovat monessa kehitysmaassa yleisiä, elleivät jopa päivittäisiä, jossa energiantuotannon kapasiteetti on heikkoa ja sähköverkot ovat huonosti ylläpidettyjä. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena Ukrainassa on kiertäviä sähkökatkoja laajalla alueella. Useat kaupungit jäävät usein kokonaan tai osittain ilman sähköä Venäjän ilmaiskujen takia. Sähköjä on katkennut muun muassa Kiovan alueella, Harkovassa, Lvivissä ja Odessassa ja kiertäviin sähkökatkoihin päädyttiin kaikilla Ukrainan alueilla 25. lokakuuta 2022.[9][10] Myös teollisuusmaissa on jouduttu turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin muun muassa Kalifornian energiakriisin aikana 2000-2001, Texasin energiakriisin aikana 2019, joulukuun 2022 Pohjois-Amerikan talvimyrskyjen aikana sekä Tōhokun maanjäristyksen ja tsunamin aikana.

Kiertävien sähkökatkojen syitä voivat olla ongelmat ja häiriöt voimalaitoksissa, äkillinen tuulen tai auringonpaisteen loppuminen tai luonnonkatastrofit. Myös pitkittyneet pakkas- tai hellejaksot voivat aiheuttaa kysyntäpiikkejä, jolloin sähkön saatavuus ei riitä kattamaan sähkön tuotantoa.[11][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Newfoundland power outage worsens after Holyrood incident cbc.ca. 1.5.2014. CBC News. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
 2. a b Junat kulkevat mutta asuinalueita pimenee – selvitimme 4 tärkeintä kysymystä suunnitelluista sähkökatkoista Yle Uutiset. 22.11.2022. Viitattu 6.2.2023.
 3. Martina Ahola Ubis: Kiertävät sähkökatkokset uhkaavat Suomea talvella – näin niistä päätetään Ilta-Sanomat. 3.10.2022. Viitattu 6.2.2023.
 4. Lämmintä vettä on vaarallista käyttää sähkökatkon aikana kaukolämpökodeissa, voi olla jopa sata-asteista Yle Uutiset. 23.11.2022. Viitattu 6.2.2023.
 5. Varautuminen sähkökatkoihin www.hsy.fi. Viitattu 6.2.2023.
 6. Kiertävät sähkökatkot vaikuttavat myös teleyritysten verkkojen ja palvelujen toimivuuteen Traficom. Viitattu 6.2.2023.
 7. Energiakriisi | Kodin sijainti vaikuttaa siihen, katkotaanko sähköt Helsingin Sanomat. 5.11.2022. Viitattu 6.2.2023.
 8. Kauppakamarikysely: Sähkökatkokset aiheuttaisivat haittaa 85 prosentille yrityksistä - sähköä säästettävä kaikin keinoin | Keskuskauppakamari www.sttinfo.fi. Viitattu 6.2.2023.
 9. Venäjän ilmaiskut aiheuttivat laajoja sähkökatkoja eri puolilla Ukrainaa, myös puolet Moldovasta jäi ilman sähköä Yle Uutiset. 23.11.2022. Viitattu 6.2.2023.
 10. The Kyiv Independent news desk: Rolling blackouts implemented in all Ukrainian regions on Oct. 25. The Kyiv Independent. 25.10.2022. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
 11. SA Government slams blackout order during heatwave ABC News. 8.2.2017. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)