Kiekkokala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiekkokala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Labroidei
Heimo: Kirjoahvenet Cichlidae
Suku: Kiekkokalat Symphysodon
Laji: discus
Kaksiosainen nimi

Symphysodon discus
Heckel, 1840[2]

Katso myös

  Kiekkokala Wikispeciesissä
  Kiekkokala Commonsissa

Kiekkokala (Symphysodon discus) on nimensä mukaisesti kiekkomaisen pyöreä ja sivuilta litteä kalalaji, joka kuuluu kiekkokalojen sukuun kirjoahventen heimossa. Sen luontaista esiintymisaluetta on Amazonin vesistö Etelä-Amerikassa.

Kiekkokala on suosittu akvaariokala. Myös muita saman suvun kaloja sanotaan usein kiekkokaloiksi. Niistä on jalostettu lukuisia värimuunnoksia.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen värimuunnos prahalaisessa meriakvaariossa.

Kiekkokala on nimensä mukaisesti kiekkomaisen pyöreä ja sivuilta litteä, noin 20 cm pitkä kala, jonka kyljessä on punaisia poikkijuovia ja yhdeksän mustaa pystyraitaa, joista keskimmäinen on muita tummempi ja leveämpi. Lisäksi selkä- ja peräevässä on sinisiä pisteitä.

Esiintymisalue ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiekkokalaa tavataan luonnossa Amazonin jokialueella vesissä, joissa on runsaasti kasvillisuutta, puiden oksia ja juurakoita. Näissä oloissa sen värit ja ruumiinmuoto naamioivat sen tehokkaasti ympäristöönsä.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiekkokalat ovat rauhallisia kaloja. Ne viihtyvät parhaiten isoissa ryhmissä, joihin kuuluu vähintään kuusi kalaa. Parven sukupuolijakaumalla ei ole merkitystä. Ryhmässä on tarkka hierarkia, jota johtaa yleensä suuri naaraskiekkokala, joskus myös koiras. Yleensä arvojärjestyksen alimmaista kohdellaan huonosti. Kiekkokalat pariutuvat eliniäkseen, mutta tarvitsevat silti parven ympärilleen.

Hoito ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiekkokala-akvaariolle olisi varattava ainakin 350–400 litraa tilaa, mutta on myös oleellista, että akvaarion korkeuden tulee olla ainakin 50 cm, sillä kalat ovat korkeita. Kiekkokalojen asuinkumppaneiksi sopivat kaikki lämpimän veden pienet kalat, parhaita ovat perhoskirjoahven, kardinaalitetra, punapäätetra ja sitruunatetra. Pohjakaloiksi sopivat monet lämpimän veden imusuiset monnit, kuten monet arvostetut plekot. Muita kiekkokalojen suosimiin lämpötiloihin soveltuvia pohjakaloja ovat helmimonninen, kuparimonninen, kultapäämonninen, kärsänuoliainen, ja piikkisilmät.

Kiekkokalat kiinnittävät munansa pystysuoralle pinnalle, esimerkiksi vedenalaiselle oksalle. Poikasten kuoriuduttua ne siirretään erityiseen poikaskuoppaan. Muutaman päivän ikäisinä ne alkavat syödä emojen kylkiinsä erittämää ravitsevaa limaa. Tämä on niiden ainoa ravinnonlähde yli kuukauden ikäisiksi asti.

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiekkokala viihtyy parhaiten pehmeässä ja lievästi happamassa vedessä. Sopiva pH-arvo on noin 5–6,5. Veden tulisi olla jonkin verran lämpimämpää kuin muilla akvaariokaloilla. Suosituksena voi pitää 27–33 celsiusastetta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 2. Iilimato–Leopardit, s. 639–640. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01422-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade (ICMBio).: Symphysodon discus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Symphysodon discus (TSN 170028) itis.gov. Viitattu 13.10.2017. (englanniksi)
  3. Symphysodon discus FishProfiles.com. Viitattu 13.10.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]