Keskustelu mallineesta:Valtion tiedot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Saako laatikkoon laitettua esim:

viralliset-kielet=Moldova ([[romanian kieli|romania]])<br>([[Venäjän kieli|venäjä]], [[ukrainan kieli|ukraina]]

vai enkö vain osaa? Homma näyttää katkeavan ensimmäiseen |-merkkiin. --Mikko Paananen 19:36 heinä 15, 2004 (UTC)

|-merkkihän toimii parametrien erottimena joten sitä ei voine käyttää parametrin sisällä... enpä tiedä toimisiko sitten esittäminen jollain merkkikoodilla. En-wikin ainoassa template-infoboksia käyttävässä artikkelissa ei ole kielilinkkejä tai edes putkilinkkejä parametreissä. - MikkoM 19:51 heinä 15, 2004 (UTC)
Noniin, selvitin asiaa pidemmälle, kuten meta-wikissä sanotaan, putkilinkkejä ei voi käyttää suoraan. Ongelman voi kuitenkin kiertää käyttämällä ulkoisia linkkejä, kuten dokumentissa kuvataan; tyyliin [http://fi.wikipedia.org/wiki/Romanian_kieli romania]. Tai sitten omalla linkkitemplatella. - MikkoM 20:13 heinä 15, 2004 (UTC)

Valtion päämiehen osiota voisi laajentaa käsittämään mahdolliset kaksi henkilöä. Hyvin usein olisi suotavaa ilmoittaa presidentti sekä pääministeri. Esimerkkinä kirgisia. Englanninkielisellä puolella tämä on toteutettu tekemällä omat taulukot maiden sivuille, mutta kun kerta tuota mallinetta suositellaan käytettäväksi, niin olisin sen hyvä olla tarpeeksi laaja. Ongelmaksi tulee maat joissa ei ole kuin yksi päämies, mutta siksi mallineiden käsittely pitäis muuttaa sellaiseksi, että jos jotain tietoa ei ole maasta saatavilla, jätetään se tieto taulukosta tulostamatta. Tässäpä siis ehdotus wikipedian ohjelmoijille ja ylläpitäjille. --sorsis 25. maaliskuuta 2005 kello 20:04:52 (UTC)

Kannatan ideaa, jos toteutus onnistuu. Nyt olemme joidenkin valtioiden (esim. Viron) kohdalla survoneet samalle taulukon riville sekä presidentin että pääministerin, mikä hankaloittaa esim. nykyisen ja tulevan presidentin merkitsemistä laatikkoon. --Silvonen 25. syyskuuta 2006 kello 04.00 (UTC)
Mikä olisi sopiva paikka ilmoittaa tästä asiasta? --sorsis 27. syyskuuta 2006 kello 16.33 (UTC)

Mallineeseen olisi minusta syytä saada muutama tarpeellinen lisäkohta, joita ei monenkaan valtioartikkelin tekstistä käy selkeästi ilmi ja jotka karttakirjoissa tyypillisesti esiintyvät valtioiden tietolaatikoissa. Mallineen muuttaminen merkitsee samalla reilun sadan artikkelin mahdollisimman pikaista päivitystä, joten olisi hyvä hieman suunnitella, mitä lisätään, ettei päivitysoperaatiota tarvitsisi tehdä monta kertaa. Ehdottaisin ainakin seuraavia lisätietoja:

  • valtiomuoto
  • vuotuinen väestönkasvu (vuonna x)

Muita hyödyllisiä kohtia voisivat ehkä olla

  • muita kaupunkeja
  • ISO 3166 -lyhenne sekä ajoneuvojen ja lentokoneiden kansallisuustunnukset (voisi korvata Internet-verkkotunnuksen)
  • uskonnot
  • elinkeinojakauma
  • päätuotteet
  • lukutaito
  • eliniänodote.

Jälkimmäisistä tuskin läheskään kaikki mahtuvat mallineeseen, koska siitä tulisi todennäköisesti liian massiivinen. Väestöön liittyvistä tilastotiedoista voisi tietysti tehdä oman monipuolisemman mallineen. Ehdotuksia? –Vzb83 9. joulukuuta 2005 kello 21:53:35 (UTC)

Suurimmalla osalla valtioista pääkaupunki on myös suurin kaupunki, joten mallineessa tulee tarpeettomasti sama tieto kahteen kertaan. Voisi ehkä olla järkevämpää lisätä pääkaupungin asukasluku suoraan pääkaupungin perään ja korvata suurin kaupunki -kohta muita kaupunkeja -kohdalla, johon sitten tulisi pari kolme väkiluvultaan suurinta muuta kaupunkia asukaslukuineen. Suurin kaupunki kävisi siis edelleen ilmi mallineesta. –Vzb83 9. joulukuuta 2005 kello 22:11:43 (UTC)
Miltähän tämä näyttäisi? Mukaan on otettu valtiomuoto, suurimmat kaupungit, väestönkasvu sekä ajoneuvon ja lentokoneen kansallisuustunnukset. –Vzb83 13. joulukuuta 2005 kello 17:30:53 (UTC)
Maatunnus on parempi termi kuin kansallisuustunnus. Ehkä elinkeinoryhmät (osuudet) voisi ainakin olla. --SM 13. joulukuuta 2005 kello 18:36:28 (UTC)

En yritä millään muotoa kieltää, etteikö natsi-Saksa olisi ollut mitä suurimmassa määrin totalitäärinen diktatuuri. Silti, mitä valtiomuotoon tulee, oli valtio ymmärtääkseni koko olemassaolonsa ajan tasavalta. Hallinnon todellista luonnetta tuleekin toki käsitellä, mutta mielestäni infoboksi on tälle aivan väärä paikka, vrt. Neuvostoliitto, Korean demokraattinen kansantasavalta, Turkmenistan... -Les 11. tammikuuta 2007 kello 08.45 (UTC)

Olen eri mieltä. Infoboksi ei ole väärä paikka ja siinä voidaan hyvinkin luonnehtia hallintoa. Sana valtiomuoto on vaan vähän huono tuossa boksissa. Jokainen tietää, että valtiomuoto on yhtä tyhjä sana kuin joskus maan nimi, esimerkiksi "Korean demokraattinen tasavalta". On varsin yleistä, että eri maiden kuvausten yhteydessä luonnehditaan maan hallintoa, hallintotapaa tai hallinnon tilannetta jollakin tavalla. Esimerkiksi englanninkielisessä Wikipediassa Natsi-Saksan boksissa on sanan "Government" kohdalla "Dictatorship", italialaisessa "Governo: Dittatura totalitaria", espanjalaisessa "Forma de Gobierno: Nacional-socialismo". Käyttämällä tässä yhteydessä sanaa "Tasavalta" annetaan lukijalle sellainen käsitys, että tässä yritetään sievistellä tai kaunistella maan todellista hallintotapaa ja ikään kuin puhua Natsi-Saksan puolesta. --Kulttuurinavigaattori 11. tammikuuta 2007 kello 09.57 (UTC)
Wikipedian tehtävä ei kuitenkaan ole ottaa kantaa, ja natsi-Saksan tapauksessa kiistattomat tosiasiat hoitavat sen jo itsestään muutenkin. Valtiomuotoa ei varmaankaan mallinneeseen suunniteltu natsi-Saksaa silmälläpitäen, eikä sen jääminen pois varmasti olisi suuri vahinko käytännönkään kannalta. Silti totalitäärinen diktatuuri valtiomuotona (ei niinkään hallintamuotona) on kyettävä osoittamaan faktoin, esimerkiksi hallinnon perustuslain mukaan. Sinänsä voisi tietysti kutsua valtiomuotoa "Kansallissosialistiseksi tasavallaksi" tai vastaavaa, muttei se sinänsä lisäisi oikeellisuutta, eikä välttämättä myöskään toimisi haluamassasi mielessä hallinnon hirmuvaltaisen luonteen alleviivaajana. -Les 11. tammikuuta 2007 kello 10.16 (UTC) Korjaanpa itseäni, kyseessä ei näköjään mallinne kuitenkaan. Valtiomuodon voisi siksi poistaa, kunnes asiasta päästään yksimielisyyteen? -Les 11. tammikuuta 2007 kello 10.17 (UTC)
Miltä kuulostaisi, jos kompromissina kohtaan laitettaisiin "tasavalta (käytännössä diktatuuri)"? --Mb 11. tammikuuta 2007 kello 11.38 (UTC)
Tämä lienee isompi periaatteellinen kysymys, ks. DDR (tasavalta), Turkmenistan (tasavalta), Valko-Venäjä (tasavalta) . (siirretty tänne) --Tynkänen 11. tammikuuta 2007 kello 11.51 (UTC)

Katsotaanpa mitä valtiomuodosta sanotaan Wikissä. "Valtiomuoto on yleensä valtion hallinnon päättämä ja määrittelemä. Yhteiskuntatieteellinen määritelmä voi poiketa valtiomuodon yleisestä määritelmästä, esimerkiksi monarkia voi todellisuudessa olla sotilaiden tukema totalitaristinen diktatuuri tai kansantasavalta muistuttaa enemmän yksipuoluejärjestelmän alaista poliisivaltiota."

Tasavallasta, taas, joka on osana demokratia-osaa, todetaan, että siinä "kansalaiset ovat tasavertaisessa asemassa toisiinsa nähden" -- vastaako tämä mielestänne Natsi-Saksaa? Edelleen valtiomuoto-artikkelissa todetaan otsikon "Historiallisia valtiomuotoja" alla: "Kansallissosialismi - Kolmannessa Valtakunnassa toiminut äärinationalistinen, populistinen ja johtajakeskeinen absolutistinen diktatuuri."

Näillä perusteilla ehdotan, että Natsi-Saksan hallitusmuodon kohdalle laittaisimme "Tasavalta, totalitaristinen diktatuuri". Ei se pelkkä Tasavalta-maininta niin kamala asia ole, mutta näyttää kummalliselta suomalaisessa Wikissä, kun muissa asian todellinen luonne kerrotaan. Yksi mahdollisuus olisi muuttaa mallineen otsikkoa: Valtiomuoto ja/tai hallintotapa. --Kulttuurinavigaattori 11. tammikuuta 2007 kello 13.52 (UTC)

Ennemminkin pitäisi päättää, halutaanko kohdassa kuvata sitä "valtion hallinnon päättämää ja määrittelemää", vaiko luonnehtia hallintoa noin muuten (lähteen kanssa kuitenkin). Tosiaan hallintotapa sitten diktatuurin otsikoksi, itselleni sopii hyvin niinkin. Silloin tosin pitäisi vielä päättää, mikä valtio on Pahan Akselia, jonka kohdalla tulee käyttää hallintotapaa, ja mikä sitten osa Halukkaiden Koalitiota, jonka kohdalla valtiomuoto on oikein (no, natsi-Saksa ehkä lienee selvä tapaus, mutta jo Valko-Venäjän kohdalla menee vaikeammaksi). Joka tapauksessa kuitenkin "Tasavalta, totalitaristinen diktatuuri" näyttäisi mielestäni kovin oudolta, jos asiaan perehtymättömänä mutta ko. termit tuntevana artikkeliin jostain eksyisin. -Les 11. tammikuuta 2007 kello 20.15 (UTC)

Onko tässä kohdassa tarkoitus ilmoittaa koko nimi vain valtion virallisilla kielillä vai myös suomeksi? Kumpaakin tapaa löytyy artikkeleista. – Kuohatti 19. toukokuuta 2007 kello 19.19 (UTC)

Verkkotunnus ei näy tietolaatikossa!!![muokkaa wikitekstiä]

Verkkotunnus ei tule näkyviin mihinkään kohtaan tietolaatikkoa. Esim. Suomen Valtion_tiedot mallineessa on

verkkotunnus=fi |
mutta se ei näy tietolaatikossa.
Muistaakseni se on joskus ennen näkynyt.
Pitäisikö se muuten kirjoittaa .fi vai fi?

Ei taida toimia missään valtio-artikkelissa?
Saisiko asian korjattua. --Ism 3. huhtikuuta 2008 kello 14.53 (UTC)

Verkkotunnus kohtaa ei ole nykyisellään mallineessa lainkaan. En tutkinut milloin poistettu, mutta edellä keskustelussa on puhetta verkkotunnuksen korvaamisesta ISO 3166-lyhenteellä. --Usp 13. huhtikuuta 2008 kello 15.54 (UTC)

Turhia vaatimuksia pois[muokkaa wikitekstiä]

Tällä mallineella on taipumus vaatia tietoja, joita ei ole (vielä). Pystyisikö esim. BKT, HDI, Elinkeinorakenne, itsenäisyys ja lyhennne -kentät asettaa vapaaehtoisiksi määritteiksi? Kts. Käyttäjä:Nurtsio/Amerikan_Samoa --Nurtsio 31. lokakuuta 2008 kello 14.50 (EET)[vastaa]

Kannattaisin minäkin tätä: litania -, + ja '-merkkejä näyttää vaan rumalta eikä edistä mitään asiaa. Ks. esim. Nahitševan! – Haltiamieli 17. toukokuuta 2010 kello 18.19 (EEST)[vastaa]

Nippu alamallineita uudistusta varten[muokkaa wikitekstiä]

  1. {{Valtion tiedot/väkiluku}}
  2. {{Valtion tiedot/väkiluku/järjestysnumero}}
  3. {{Valtion tiedot/pinta-ala}}
  4. {{Valtion tiedot/pinta-ala/järjestysnumero}}
  5. {{Valtion tiedot/BKT}}
  6. {{Valtion tiedot/BKT/järjestysnumero}}
  7. {{Valtion tiedot/BKT per asukas}}
  8. {{Valtion tiedot/BKT per asukas/järjestysnumero}}
  9. {{Valtion tiedot/väestönkasvu}}
  10. {{Valtion tiedot/väestönkasvu/järjestysnumero}}

Toimintamalli sama kuin {{Suomen kunta}} alamallineissa, lähteenä CIA - The World Factbook. Koska lähde ei ole kaikkein ajantasaisin, pitää tehdä siten että automatisoidut tiedot voi tarvittaessa ylikirjoittaa. --Agony (403) 21. joulukuuta 2008 kello 12.31 (EET)[vastaa]

Aloin hahmottelemaan uutta mallinetta {{Valtion tiedot/uusi}} alle. Ainakin kuvat pitää korjata valtioartikkeleista vanhasta [[Kuva:Jokukuva.jpg|300px]] muodosta muotoon | sijainti = Jokukuva.jpg | lipun leveys = 300px. --Agony (403) 21. joulukuuta 2008 kello 15.17 (EET)[vastaa]

Pinta-ala = maapinta-ala?[muokkaa wikitekstiä]

Pinta-ala kai tarkoittaa maapinta-alaa (ml. sisävedet mutta ilman merialueita)? Olis varmaan syytä täsmentää jonnekin ohjeeseen. --Jmk 31. heinäkuuta 2010 kello 23.00 (EEST)[vastaa]

Ilahduttavaa miten aktiivisesti täällä keskustellaan. Ylläolevassa keskustelussa on saavutettu täydellinen yksimielisyys: pinta-ala tarkoittaa maapinta-alaa mukaanlukien sisävedet ja ilman merialueita. --Jmk (keskustelu) 24. heinäkuuta 2012 kello 13.45 (EEST)[vastaa]

BKT nimellinen vai PPP?[muokkaa wikitekstiä]

Ja onko BKT tarkoitus ilmoittaa dollareina valuuttakurssin mukaan ("nominal") vai ostovoimapariteetin mukaan ("PPP")? Molemmat löytyy CIA Factbookista, jota näköjään mielellään käytetään lähteenä. Ero on toisinaan melkoinen [1]. --Jmk 1. elokuuta 2010 kello 00.01 (EEST)[vastaa]

Nimellinen ja PPP-bkt on tosiaan usein varsin eri tieto. Voisiko parametreina olla (vapaaehtoisina) molemmat? --Huhdanjo (keskustelu) 22. maaliskuuta 2017 kello 07.07 (EET)[vastaa]

Kaikki maailman valtiot eivät noudata gregoriaanista kalenteria. Mielestäni sellainen pitäisi lisätä mallineeseen (esim. "Kalenteri" tai "Ajanlasku") - ja ohjeistukseen voisi laittaa huomautuksen, että kohta täytetään vain, jos gregoriaanista kalenteria ei käytetä.--Nedergard 22. huhtikuuta 2011 kello 15.17 (EEST)[vastaa]

Turha tyhjä rivi[muokkaa wikitekstiä]

Malline tekee yhden ylimääräisen rivin artikkelin alkuun. Voisiko tuon korjata? Toisaalta se taitaa liittyä siihen "kommento tätä..." -linkkiin... Niin ongelma poistuu sitten kun tuo linkki poistetaan. --Hartz (keskustelu) 25. maaliskuuta 2013 kello 07.09 (EET)[vastaa]

Itsenäisyystapahtumat ja -vuosi eivät kohtaa[muokkaa wikitekstiä]

Malline on huonosti suunniteltu, kun itsenäisyystapahtumat ja itsenäisyysvuodet on laitettu eri kohdiksi. Nyt esim Kanada-artikkelista voi nähdä, miten eri palstoihin tulostuvat tiedot eivät kohtaa riveillä, jos tapahtumasselitys on pitkä ja vaatii useita rivejä. Ei näin. –Kotivalo (keskustelu) 19. joulukuuta 2017 kello 09.21 (EET)[vastaa]

Merkitäänkö väestöntiheys kokonais- vai maapinta-alan mukaan? Pohjaksi Tilastokeskuksen Tilastokoulun evästys: Väestötiheys lasketaan neliökilometriä (km²) kohti. Tässä käytetään joko maan rajojen sisältämää kokonaispinta-alaa (vesistöt mukana) tai maapinta-alaa. Tästä on hyvä lähteä. --Jmk (keskustelu) 19. huhtikuuta 2018 kello 14.00 (EEST)[vastaa]

Onpa hyvä että löytyi noin selkeä ohje. :-) THL:n mukaan käytetään maapinta-alaa. Kuntaliitto antaa myös rivien välissä ymmärtää, että maapinta-alan mukaan mennään. Tässä Tilastokeskuksen taulukossa väestöntiheys näyttää myös lasketun maapinta-alan mukaan. -93.106.89.167 20. huhtikuuta 2018 kello 16.51 (EEST)[vastaa]

Turhia vaatimuksia[muokkaa wikitekstiä]

Väkiluvun vuosi ja sijaluku vois muuttaa niin, ettei se tulostu jos sitä ei täytetä. J.K Nakkila (keskustelu) 17. kesäkuuta 2018 kello 16.01 (EEST)[vastaa]

Kummallinen koodi[muokkaa wikitekstiä]

Mallineessa käytetään kummallisesti taulukkorivejä ja erottimia, kun siistimpi (=moderni) tapa olisi käyttää CSS-asetusta borderille. Tuon voisi viitseliäs henkilö korjata jos en itse ennätä/jaksa ensin. Tuo tapa näyttää periytyvän vuodesta 2013 lähtien ja parempia tapoja on tullut wikipediaan sen jälkeen. Muokkasin hieman, seuraavaksi pitäisi yhdistää asetukset olemassaoleviin laatikoihin ja/tai tehdä väliotsikoita. Toinenkin vaihe tehtynä, nyt käyttää CSS:ää tietolaatikoissa ilman välibokseja erottimen tekemiseen. Ipr1 (keskustelu) 19. elokuuta 2018 kello 08.56 (EEST)[vastaa]

Tuo korjattu. Ipr1 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2019 kello 21.01 (EEST)[vastaa]

Kuvakoon pienentäminen 300px → 250px[muokkaa wikitekstiä]

@Ipr1: Suuri kuvakoko 300px venyttää tietolaatikkoa. Mielestäni se voisi olla vastaava 250px kuin muissakin mallineissa. [2] Sitten tuli toinen tietolaatikoihin liittyvä asia mieleen. En tiedä miten aikasi riittää, mutta suurten lukujen merkitsemistapaa voisi joskus yhtenäistää. Välillä mallineessa on 1000, 1&nbsp;000 tai {{Luku|1000}}, jotka kaikki tulostuvat samalla tavalla luvuksi 1 000. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 30. syyskuuta 2018 kello 13.44 (EEST)[vastaa]

Juu, pohdin samaa myös. Jossain muuallakin oli vastaavaa, jos ei tule suuria vastalauseita niin tuon voisi tehdä jossain välissä myös. Muistelen että näissä on ollut käytössä leveämpää kuvaa joissa on karttakuvaa tai muuta. Oletus on voitu ohittaa artikkeleissa itsessään monessa kohtaa. Ipr1 (keskustelu) 30. syyskuuta 2018 kello 14.02 (EEST)[vastaa]
Vähitellen asiat selkeytyvät. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 30. syyskuuta 2018 kello 15.45 (EEST)[vastaa]

Tuplamallineita[muokkaa wikitekstiä]

Ilmeisesti vuonna 2008 on aloitettu korvaava {{Valtion tiedot/uusi}}, jota ei ole sitten otettu käyttöön. Mallineiden käyttö ja niissä olevat tiedot ovat muuttuneet sen jälkeen (tähän on mm. lisätty wikidatatuki sen jälkeen), merkitsen tuon toisen vanhentuneeksi ainakin. Ipr1 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2019 kello 20.58 (EEST)[vastaa]

Ahdasta tulee[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Sri Lanka ei presidentin nimi mahdu yhdelle riville, mutta presidentti ja pääministeri -tittelit on mallineessa peräkkäin niin että päämnisteri tulee tyhjän kohdalle, sitten kun joku valitaan. --Finnåx (keskustelu) 20. heinäkuuta 2022 kello 17.16 (EEST)[vastaa]