Keskustelu:Perussuomalaiset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kannatuksen lasku[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko syytä mainita gallupien kertoma kannatuksen lasku, joka on ollut aika huimaa?--Vesahjr (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 23.09 (EET)

Yhteydet äärijärjestöihin[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeliin on lisätty yhteydet äärijärjestöihin -osio, jonka merkittävyydestä pitäisi varmaan käydä keskustelua. Suomen vastarintaliike on äärijärjestö, mutta ovatko Rajat kiinni- ja Suomi ensin -liikkeet sellaisia? Niistä voisi mainita maahanmuutto-osiossa. Toisaalta maahanmuutto-osiossa jo kerrotaan, että puolue ei kannata humanitaarista maahanmuuttoa, onko siis yksittäiden kansanliikkeiden mainitseminen järkevää puolueen artikkelissa? --Cary (keskustelu) 21. syyskuuta 2016 kello 22.43 (EEST)

Artikkelin osan ei tarvitse olla merkittävyyskäytännön tapaan merkittävä. Artikkelin osan pitää olla relevantti. Sitä se on. Iivarius (keskustelu) 22. syyskuuta 2016 kello 02.27 (EEST) Edit. Sen sijaan osio on väärässä paikassa, sen ei missään nimessä tarvitse olla kolmantena alaotiskkona, vaan huomattavasti myöhemmin. Iivarius (keskustelu) 22. syyskuuta 2016 kello 02.29 (EEST)
Siinä mielessä osio ei ole relevantti, että kysessä ei ole puolueen yhteydet äärijärjestöihin, vaan sen yksittäisten nimettyjen jäsenten yhteydet.--Htm (keskustelu) 22. syyskuuta 2016 kello 03.16 (EEST)
Samaa mieltä. Sillä, että Helsingin Sanomat kirjoittaa, että "usealla" aktiivijäsenellä on näitä yhteyksiä, on vaikutuksensa puolueeseen, joten tämä osa voisi olla relevantti. Puoluehan on asiaan jo reagoinutkin. Tämä voisi sopia Historia-osuuteen, jos artikkelissa olisi laaja sellainen. -Uusimies (keskustelu) 22. syyskuuta 2016 kello 20.47 (EEST)
Onko maailmassa edes olemassa humanitääristä maahanmuuttoa vastustavaa järjestöä, joka ei olisi äärijärjestö?--MAQuire (keskustelu) 22. syyskuuta 2016 kello 21.17 (EEST)
Varmasti humanitäärisen maahanmuuton vastustaminen voidaan nähdä ääriajatteluna ja perussuomalaiset äärijärjestönä. Yritän vain sanoa, että sellaista johtopäätöstä emme voi tehdä täällä vaan se kuuluu Supolle. Supo on luokitellut Suomen Vastarintaliikkeen äärijärjestöksi ja kun perussuomalaisten kansanedustajilla, kuten Olli Immosella, on yhteyksiä sinne, se on mainittava. Sen sijaan kyseenalaistan, voidaanko maahanmuuttovastaiset, jopa rasistiset, Rajat kiinni- ja Suomi Ensin -liikkeet niputtaa äärijärjestöiksi ja onko se, että joku puolueen edustaja on kerran puhunut kyseisen järjestön mielenosoituksessa, niin merkittävää, että se on mainittava puoluetta koskevassa artikkelissa. --Cary (keskustelu) 23. syyskuuta 2016 kello 14.35 (EEST)
Laitoin tuohon osioon NPOV-mallineen, koska minusta ei ole lainkaan selvää, että Rajat kiinni, Suomi ensin ja Suomen Sisu olisivat äärijärjestöjä. Tuo linkitön paperi-Hesariviite (21.9.2016, s. A 9.) tulisi tarkastaa. Sanotaanko siellä kaikki, mitä tuossa osiossa lukee? --George EsayasTM 3. lokakuuta 2016 kello 00.58 (EEST)
Tässä verkkojutun alku.--Htm (keskustelu) 3. lokakuuta 2016 kello 07.04 (EEST)

Kansanedustajan avustaja ei ole "aktiivi" (ainakaan välttämättä) eikä muutenkaan kovin merkittävä henkilö puolueen kannalta. "Kuntavaaliehdokkaan" sanomiset eivät merkitykseltään kuulu ollenkaan Wikipediaan. Se, että Olli Immonen on ollut samassa kuvassa SVL:n henkilöiden kanssa tai se, että jotkut kansanedustajat ovat Facebookissa ilmaisseet tukensa Soldiers of Odinille kuulostaa sellaiselta, että ne kuuluvat ko. edustajien henkilöartikkeleihin. Tuo onkin jo mainittu Immosen artikkelissa. Poistin kappaleen. --Pottier (keskustelu) 3. joulukuuta 2016 kello 18.14 (EET)

Ideaologia ja ohjelma[muokkaa wikitekstiä]

Ideologiaa käsittelevät osat ovat osittain jo vanhaa tietoa. Vuoden 2011 linjauksiin tarpeetonta viitata, jos esim. ek-vaaliohjelma 2015 on ottanut samaan asiaan kantaa. Jos vanhoihin ohjelmiin (eli asioihin, jotka eivät enää ole voimassa) halutaan viitata, siihen pitää olla jokin järkevä peruste, kuten esimerkiksi aatteellisen kehityskaaren kuvaaminen erillisessä luvussa. Taivaankannen takoja (keskustelu) 25. syyskuuta 2018 kello 19.46 (EEST)

Oikeistopopulismin kyseenalaisuus[muokkaa wikitekstiä]

Ei välttämättä ole selvää onko perussuomalaiset Halla-ahon johdolla "oikeistopopulismia". Soinin johdolla taisi olla oikeistopopulismia, mutta tätä pitäisi varmaankin arvioida uudelleen. Oikeistopopulismin sijaan tietosanakirjaan paremmin sopivia kuvauksia voisivat olla kansallismielisyys ja euroskeptisyys https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/HS-Halla-ahon-mukaan-kansallismielisen-oikeistoryhm%C3%A4n-luominen-europarlamenttiin-on-jo-pitk%C3%A4ll%C3%A4/1232656 Näiden kahden käsitteen niputtaminen joksikin "oikeistopopulismiksi" saattaa olla halpa heitto. --Hartz (keskustelu) 29. maaliskuuta 2019 kello 16.26 (EET)

Toisaalta Halla-Aho eilen Yle TV1:n vaalitentissä myönsi perussuomalaisten (tietynlaisen) populistisuuden puheessaan. Ottamatta sen kummemmin kantaa mitä tuossa pitäisi lukea. Totta että populismista "maisterisjätkäksikin" väitelleen pj:n kaudella tämä oli selvempää. --Yhteistyössä (keskustelu) 29. maaliskuuta 2019 kello 20.56 (EET)
Haastattelussa Halla-aho mainitsi että perussuomalaiset ei ole ensinkään oikeistolainen puolue. --Hartz (keskustelu) 29. maaliskuuta 2019 kello 21.16 (EET)
En näkisi että sen paremmin oikeistolaisuudessa kuin populistisuudessa olisi tapahtunut Halla-ahon puheenjohtajaksi tulon myötä ihmeempää muutosta. Jos vertaa Soinia ja Halla-ahoa, niin Halla-aho tuskin on ainakaan vähemmän oikeistolainen kuin Soini, ja kumpikin on myös yhtä lailla populisti, lähinnä vain tyylilaji populismissa vaihtui. Muussa linjassa voi olla eroa, mutta tuskin esim. euroskeptisyydessä. Lähinnä eroksi jää kai maahanmuuttokysymysten voimakkaampi painotus Halla-aholla. Mutta nämähän eivät riipu meidän omista tulkinnoistamme ja tykkäämisistämme vaan siitä, mitä luotettavat riippumattomat lähteet sanovat, tykkäsimmepä siitä, mitä lähteissä sanotaan, tai emme.--Urjanhai (keskustelu) 29. maaliskuuta 2019 kello 21.05 (EET)
Merkityt lähteet käsittelevät aikaa ennen vuotta 2016. Sitenpä ne kertovat menneestä ajasta. Jonkinlainen käärmeen nahanluonti on saattanut tapahtua, voisi olla ihan paikallaan poistaa vanhimmat lähteet ja tuoda tilalle aivan tuoreita lähteitä. --Hartz (keskustelu) 29. maaliskuuta 2019 kello 21.16 (EET)