Kesha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kesha
Kesha Planes Fire & Rescue premiere July 2014 (cropped).jpg
Kesha elokuvan Lentsikat 2 ensi-illassa heinäkuussa 2014.
Syntynyt Yhdysvaltain lippu 1. maaliskuuta 1987 (ikä 30)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Oikea nimi Kesha Rose Sebert
Taiteilijanimet Kesha
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Nashville, Tennessee, Yhdysvallat
Aktiivisena 2005–
Tyylilajit pop, elektro, R&B
Ammatit laulaja-lauluntekijä
Levy-yhtiöt RCA Records

Kesha Rose Sebert (s. 1. maaliskuuta 1987 Los Angeles, Kalifornia), paremmin tunnettu taiteilijanimellä Kesha (aiemmin[1] Ke$ha), on yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja R&B-artisti. Kesha on parhaiten tunnettu hittikappaleistaan kuten "Tik Tok", joka ylsi monessa maassa singlelistojen kärkeen ja sai runsaasti radiosoittoa. Hänet tunnetaan myös "räväkästä ja sotkuisesta bilehileen" imagostaan, värikkäistä hiustyyleistään sekä näyttävistä paljettiasuistaan. Keshan ensimmäinen studioalbumi Animal julkaistiin tammikuussa 2010, julkaisupäivät vaihtelivat maan mukaan. Hän on kirjoittanut albuminsa kaikki kappaleet itse.[2]Debyyttilevyn toinen single oli "Blah Blah Blah" (feat. 3OH!3) ja sille kuvattiin myös musiikkivideo. [3][4][5]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesha Sebert syntyi vuonna 1987 San Fernando Valleyssa, Kaliforniassa, josta hän muutti perheineen Nashvilleen, Tennesseehen vuonna 1991. Hänen äitinsä on laulaja-lauluntekijä Patricia Rose "Pebe" Sebert, ja hänellä on vanhempi veli Lagan. Pebe oli yksinhuoltaja, joten perhe kamppaili talousvaikeuksissa; he elivät sosiaalituella ja ruokakupongeilla. Kun Kesha oli pieni lapsi, hänen äitinsä joutui usein huolehtimaan hänestä jopa lavalla esiintyessään. Kesha on sanonut, ettei tiedä kuka hänen isänsä on.[6] Kuitenkin Bob Chamberlain-niminen mies, joka kutsui itseään Keshan isäksi, väitti vuonna 2011 Star Magazine-lehdelle olleensa yhteydessä tyttäreensä ennen tämä 19-vuotispäivää. Todisteinaan hänellä oli valokuvia ja kirjeitä. Keshalla on saksalaisia, unkarilaisia ja puolalaisia sukujuuria.

Keshan laululahjakkuuden huomasi ensimmäisenä hänen äitinsä, ja hän alkoi käydä bändikoulussa jossa soitti trumpettia ja saksofonia. Hänen äitinsä opetti hänet myös kirjoittamaan musiikkia. Tennesseessä Kesha kävi ensin Franklin High Schoolia ja myöhemmin Brentwood High Schoolia. Hän lopetti koulun 17-vuotiaana solmittuaan levytyssopimuksen ja muutti Los Angelesiin aloittaakseen musiikkiuransa. Hän kokeili aluksi musiikissaan erilaisia genrejä, kuten kantria, pop rockia ja elektroa.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesha nousi julkisuuteen ensimmäisen kerran Flo Ridan jättihitillä "Right Round", jolla hän on mukana laulamassa kertosäettä. Kesha laulaa taustoja Britney Spearsin kappaleella "Lace and Leather" ja on kirjoittanut Miley Cyrusille suurta suosiota saaneen "The Time of Our Lives" -kappaleen. Kesha on levyttänyt myös Pitbullin ja Taio Cruzin kanssa.

Todellinen pongahdus julkisuuteen tapahtui vuonna 2009, kun Kesha julkaisi esikoissinglensä "Tik Tok". Kappale sai suurta suosiota ja listakärkisaavutuksia ympäri maailmaa. Muita menestyneitä kappaleita ovat "Blah Blah Blah", "Your Love Is My Drug", "Take It Off", "We R Who We R", "Blow" ja "Die Young". Kesha on myös tehnyt oman versionsa Girls' Generationin kappaleesta Run Devil Run. Joulukuussa 2012 Kesha julkaisi toisen studioalbuminsa Warrior. Britney Spearsin maailmanlaajuinen hittikappale "Till the World Ends" on hänen kirjoittamansa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesha kärsi teini-iässä ulkonäköpaineista ja myöhemmin syömishäiriöistä. Hän vietti jonkin aikaa syömishäiriöpoliklinikalla Chicagossa alkuvuonna 2014. Kesha on kertonut olevansa biseksuaali sekä vegetaristi.

Lokakuussa 2014 nousi julkisuuteen Keshan nostama syyte musiikkituottaja Dr. Lukea vastaan. Kesha on syyttänyt tuottajaansa oikeudessa häneen kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kesha on ollut yhteistyössä Dr. Luken kanssa vuodesta 2005 lähtien, jolloin hän oli vasta lopettanut lukion aloittaakseen musiikkiuran. Keshan mukaan tuottaja oli pian alkanut käyttäytyä väkivaltaisesti ja seksuaalisesti ahdistella häntä. Dr. Luke oli myös pakottanut hänet kokeilemaan erilaisia päihteitä. Kesha halusi oikeusjutussa myös saada vapautuksen sopimuksesta, joka pakotti hänet jatkamaan yhteistyötä Dr. Luken johtaman Kemosabe Records -yhtiön kanssa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesha New Yorkissa marraskuussa 2012.
Pääartikkeli: Keshan diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Animal (2010)
  • Cannibal [EP] (2010)
  • I Am the Dance Commander + I Command You to Dance: The Remix Album (2011)
  • Warrior (2012)
  • Deconstructed (EP) (2012)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kesha.