Kerstin Nylander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nylander 1930-luvun alussa.

Kerstin Signe Nylander, oikea nimi Kerstin Lindström, käytti myös nimeä Kerstin Lagus (6. maaliskuuta 1899 Pietari, Venäjä18. lokakuuta 1976 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä. Hän oli kiinnitettynä Helsingin Svenska Teaterniin 1925–1960 ja toimi siellä myös ohjaajana.

Nylanderin ominta alaa olivat vaativat traagiset naishahmot, mutta hän oli myös älykäs komedienne. Hän näytteli paitsi ruotsiksi myös suomeksi. Hän esiintyi useissa elokuvissa, muun muassa Carl von Haartmanin ohjaamassa elokuvassa Korkein voitto (1929), Hannu Lemisen ohjaamassa elokuvassa Morsiusseppele (1954) Hannu Lemisen ohjaamassa elokuvassa Ratkaisun päivät (1956) ja T. J. Särkän ohjaamassa elokuvassa Juha (1956). Yhden parhaista rooleistaan ja ehkä omimpaan lajiinsa täydellisimmin sopivan roolinsa hän teki Risto Orkon elokuvassa VMV 6, jossa hän esitti salakuljettajien mustanpuhuvaa donnaa Lila Landersia, jolla oli toivoton tehtävä vietellä Joel Rinteen yhtä loistokkaasti tulkitsema, tahallisen yliampuvan kirkasotsainen merivartija.

Rooli oli äärimmäisen vaikea, ei vähiten käsikirjoittaja Mika Waltarin tahallisen yliampuvan tekstin takia, mutta Nylander piirsi loistokkaan kuvan pahasta ja paatuneesta naisesta.

Nylanderin puoliso oli Svenska Teaternin näyttelijä Erik Lindström. Myös Lindström sai Pro Finlandia -mitalin. Ensimmäinen puoliso oli Gunnar Wilhelm Lagus.

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.