Keplerin yhtälö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keplerin yhtälö on eräs taivaanmekaniikan perustavimmista yhtälöistä. Se ilmaisee yhteyden kahden taivaankappaleiden (planeetta, asteroidi, komeetta, tms.) liikkeiden laskemisessa tarvittavan suureen, keskianomalian ja eksentrisen anomalian , välillä. Keplerin yhtälö on näennäisesti yksinkertainen:

,

missä on taivaankappaleen radan eksentrisyys. Yhtälössä sekä että on lausuttu radiaaneina. Varsinainen ongelma on, että tyypillisesti ja tunnetaan, ja eksentrinen anomalia täytyisi saada selville. Tämän ratkaiseminen ei ole mitenkään mahdollista analyyttisesti vaan ratkaisussa joudutaan aina turvautumaan numeerisiin menetelmiin.

Yllä oleva muoto Keplerin yhtälöstä on voimassa ellipsiradoille. Hyperbeliradoille se pätee myös, mutta tällöin kulma on imaginäärinen. Paraabeliradalle yhtälöstä on olemassa oma erikoistapauksensa, jota kutsutaan Barkerin yhtälöksi.

Ratkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos taivaankappaleen rata halutaan esittää ajan funktiona, lasku vaatii käytännössä eksentrisen anomalian ratkaisemista jokaista aika-askelta varten. Tästä syystä Keplerin yhtälön mahdollisimman tehokas ratkaisu on tärkeää. Yhtälön muoto tuottaa kuitenkin hankaluutta, sillä jos rata on hyvin soikea eli on lähellä ykköstä ja etenkin jos tämän lisäksi on pieni (lähellä nollaa), yhtälön iterointi suppenee varsin hitaasti ja voi olla numeerisesti epätarkka. Tästä syystä erilaisia menetelmiä yhtälön ratkaisemiseksi on esitetty satoja.

Eräs kätevimpiä menetelmiä on seuraava. Merkitään , ja lasketaan tämän ensimmäinen ja toinen derivaatta :n suhteen eli ja . Nyt yhtälö voidaan ratkaista valitsemalla alkuarvoksi ja iteroimalla kaavasta

,

kunnes haluttu tarkkuus on saavutettu (eli kunnes , missä on yleensä luokkaa 10−6 tai pienempi). Tämä menetelmä toimii aina ja suppenee hyvin nopeasti.

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.