Kemiönsaari (saari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemiönsaari

Taalintehtaan sataman empiretyyliset rantamakasiinit ovat valmistuneet 1830-luvulla. Kuva vuodelta 1992.

Muut nimet
Kemiö, Kimito, Kimitoön
Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Pinta-ala
524 km²
Väestö
Asukasluku
noin 7 500
Asutuskeskukset
Kartta

Kemiönsaari[1][2] (myös Kemiö[2]; ruots. Kimito[3][4], Kimitoön[1][5]) on saari Varsinais-Suomessa. Kemiönsaari on Varsinais-Suomen suurin saari, pinta-alaltaan 524 km². Saari käsittää pääosan Kemiönsaaren kunnasta sekä osan Salon kaupunkiin kuuluvasta Angelniemestä. Valtaosa saaren noin 7 500 asukkaasta on ruotsinkielisiä. Aiemmin saari käsitti pääosat Kemiön, Dragsfjärdin ja Västanfjärdin kunnista sekä osan Halikon, aiemmin Angelniemen kunnasta. Vuoden 2009 alussa kolme ensiksi mainittua yhdistyivät Kemiönsaaren kunnaksi. Halikko taas liittyi osaksi Salon kaupunkia.

Kemiönsaari on pinta-alaltaan Suomen merialueiden toiseksi suurin saari Ahvenanmantereen jälkeen; kolmanneksi suurin merialueiden saari on Hailuoto.[6]

Merkittävimmät asutuskeskukset ovat Kemiön kirkonkylä sekä Taalintehtaan teollisuustaajama vanhan Dragsfjärdin alueella. Muita suurempia kyliä ovat lukkotehtaastaan tunnettu Björkboda sekä Västanfjärdin ja Dragsfjärdin kirkonkylät. Saarella on paljon nähtävää, muun muassa Kemiön kirkko, Dragsfjärdin kirkko, Västanfjärdin vanha kirkko, Västanfjärdin uusi kirkko, Söderlångvikin kartano ja Sagalundin ulkoilmamuseo. Kesäisin mökkikansan ja matkailijoiden saapuessa lomanviettoon saaren väkiluku jopa kolminkertaistuu.

Saaren yhdistävät mantereeseen Rungonsalmen silta aiemmalla Kemiön ja Sauvon rajalla, Strömman silta aiemmalla Kemiön ja Perniön rajalla sekä Kokkilan lossi Halikossa. Kemiönsaaren kolmesta entisestä kunnasta pienin oli Västanfjärd, jonka talviaikainen asukasluku oli noin 900. Kunnista suurin oli jo varhain teollistunut Dragsfjärd.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Soili Kyllönen ja Ari Kyllönen: Muistoja Päärnäspäästä. Kuopio, 2007. ISBN 978-952-92-2309-1.
  • Matti Tikkanen & John Westerholm: Kimitoön. En regionalgeografisk analys. Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk utgivna av Finska Vetenskaps-Societeten. Helsingfors: Finska Vetenskaps-Societeten – Suomen tiedeseura, 1992. ISBN 951-653-244-6. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.