Keith Ellison

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keith Ellison
Keith Ellison portrait.jpg
Minnesotan 30. oikeusministeri
Kuvernööri Tim Walz
Edeltäjä Lori Swanson
Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen
Minnesotan 5. vaalipiiristä
Edeltäjä Martin Olav Sabo
Seuraaja Ilhan Omar
Henkilötiedot
Syntynyt 4. elokuuta 1963 (ikä 56)
Detroit, Michigan, Yhdysvallat
Ammatti poliitikko
Puoliso Kim Ellison (vih. 1987; ero. 2012)
Lapset 4
Tiedot
Puolue demokraatit
Tutkinnot Wayne State University
Minnesotan yliopisto
Uskonto islam
Aiheesta muualla
ellison.house.gov

Keith Maurice Ellison (s. 4. elokuuta 1963 Detroit, Michigan) on yhdysvaltalainen demokraattipoliitikko. Hän edusti Minnesotaa Yhdysvaltain edustajainhuoneessa 3. tammikuuta 2007 - 3. tammikuuta 2019. Ellison ei pyrkinyt enää jatkokaudelle vuoden 2018 vaaleissa, vaan siirtyi viimeisen kongressikautensa päätyttyä Minnesotan oikeusministeriksi.[1] Ellison oli kongressin historian ensimmäinen islaminuskoinen jäsen[2].

Ellison syntyi Detroitissa, Michiganissa[1]. Hänen vanhempansa Leonard ja Clida Ellison, ovat katolilaisia. Ellison oli kolmas vanhempiensa viidestä pojasta; hän ja kolme muuta valmistuivat lakimiehiksi ja yhdestä tuli lääkäri. Hän kääntyi sunnamuslimiksi opiskeluaikoinaan 19-vuotiaana.

Ellisonin vaimo Kim on high schoolin matematiikanopettaja. Parilla on neljä vuosina 19891997 syntynyttä lasta. Kim ilmoitti miehensä kampanjan aikana vuonna 2006 kärsivänsä multippeliskleroosista eli MS-taudista.

Ellison tuli valituksi kongressiin Minnesotan viidennestä vaalipiiristä Martin Olav Sabon seuraajaksi. Kampanjansa aikana hän herätti Yhdysvalloissa jonkinasteista kohua, kun julkisuuteen nousi tieto hänen aiemmista yhteyksistään Nation of Islamiin. Hän ei kuitenkaan ole koskaan ollut liikkeen jäsen ja tuli oman ilmoituksensa mukaisesti vasta myöhemmin tietoiseksi sen juutalaisvastaisista näkemyksistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ellison, Keith, (1963 - ) Biographical Directory of the United States Congress. Viitattu 28.7.2019. (englanniksi)
  2. https://abcnews.go.com/GMA/Politics/story?id=2770111
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.