Kava

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee polynesialaista kasvia ja juomaa. Katso muut merkitykset täsmennyssivulta.
Kava
Starr 070515-7054 Piper methysticum.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Piperales
Heimo: Pippurikasvit Piperaceae
Suku: Pippurit Piper
Laji: methysticum
Kaksiosainen nimi
Piper methysticum
G. Forst.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kava Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kava Commonsissa
Vanuatulaista kava-juomaa

Kava eli kavapippuri (Piper methysticum) on pippurikasveihin kuuluva viljelykasvi, joka on kotoisin läntiseltä Tyyneltämereltä. Siitä käytetään eri kielissä nimityksinä muiden muassa ʻawa (havaijiksi), 'ava (samoaksi), yaqona (fidžiksi) ja sakau (pohnpeiksi). Nimitystä kava käytetään sekä kasvista että siitä valmistettavasta päihdyttävästä juomasta.

Käyttö päihteenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kavakasvista valmistetaan päihdyttävää juomaa, jota käytetään Polynesian saarilla ja Australiassa, usein rituaaleissa. Juoma valmistetaan kasvin juurista puristamalla niistä päihdyttävä neste ja suodattamalla se kankaan läpi juomakelpoiseksi. Vaikuttavia aineita ovat kavalaktonit.[1][2]

Juomalla on lievä päihdyttävä vaikutus, joka ei ole verrattavissa yleisemmin käytettäviin päihteisiin kuten alkoholiin, vaan on ennemminkin bentsodiatsepiinien kaltainen. Vaikutukset ovat rentous ja suuremmilla annoksilla väsymys.lähde?

Juoman ei ole todettu aiheuttavan riippuvuutta, mutta sen jatkuva käyttö voi aiheuttaa iho-oireita kuten kutinaa ja hilseilyä. Tämä johtuu siitä, että kavan käyttö voi rasittaa maksaa, ja voi aiheuttaa vakavia maksavaurioita, mikäli käytetään muita kasvin osia kuin juurta.[3]

Kava lääkkeenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kavakasvista valmistettavaa juomaa käytetään myös lääkkeenä mm. ahdistukseen, sosiaalisten tilanteiden pelkoon sekä unensaantiin. Kava rentouttaa ja poistaa estoja kuten alkoholi tai bentsodiatsepiinit, mutta itsekontrolli pysyy normaalina.lähde?

Kavaa käytetään kivunlievitykseen ja tulehdusta lievittävänä virtsatieinfektioden hoitoon, etenkin naisilla.lähde? Kava myös lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta, ja auttaa unettomuuteen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kava Information Recreational Drugs Information
  2. Kava: The Original Welcoming Beverage Global Issues 2000
  3. Kava And Severe Liver Injury Recreational Drugs Information

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.