Pippurikasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pippurikasvit
Ryytipippuri eli pippuri (Piper nigrum)
Ryytipippuri eli pippuri (Piper nigrum)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophytina
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Lahko: Piperales
Heimo: Pippurikasvit Piperaceae
Giseke
Suvut
Katso myös

  Pippurikasvit Wikispeciesissä
  Pippurikasvit Commonsissa

Pippurikasvit (Piperaceae) on kasviheimo, johon kuuluu puita, pensaita, köynnöksiä ja paksulehtisiä ruohovartisia kasveja.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdet sijaitsevat varressa vuorottain. Niissä on nystymäisiä rauhasia, joissa on aromaattista öljyä. Kukinto on muodoltaan terttu tai tähkä. Hedelmä on marja, joskus luumarja. Vaikka pippurikasvit kuuluvat kaksisirkkaisiin, niiden johtojänteet ovat hajanaisia, kuten yksisirkkaisilla kasveilla.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pippurikasvien levinneisyysalue on pantrooppinen. Niitä esiintyy Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa, Australiassa ja Oseaniassa.[1]

Luokitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pippurikasveihin kuuluu kolme alaheimoa ja viisi sukua. Piperoideae-alaheimoon luokitellaan aitopippurit eli pippurit (Piper) ja muorinkukat (Peperomia). Verhuellioideae-alaheimoon kuuluu suku Verhuellia. Zippelioideae-alaheimoon kuuluu kaksi sukua, Manekia ja Zippelia.[1] Aitopippureihin kuuluu yli 2100 lajia ja muorinkukkiin yli 1300 lajia. Kolmessa muussa suvussa on yhteensä yhdeksän lajia.

Osa kasveista, jotka luokitellaan kuuluviksi pippurikasveihin, on aiemmin luokiteltu omaksi heimoksi tieteelliseltä nimeltään Peperaceae.[2]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pippurin eli ryytipippurin marjoja käytetään mausteena eri kypsyysasteina. Muorinkukkia käytetään huonekasveina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Stevens, P. F.: Angiosperm Phylogeny Website (Version 14): Piperaceae mobot.org. heinäkuu 2017. Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
  2. ”Pippurikasvit”, Kasvien maailma, Otavan iso kasvitietosanakirja, osa 4, s. 1551. Helsinki: Otava, 1979. ISBN 951-1-06068-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]