Karmiininpunainen merirosvo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karmiininpunainen merirosvo
The Crimson Pirate
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Robert Siodmak
Käsikirjoittaja Roland Kibbee
Tuottaja Harold Hecht
Säveltäjä William Alwyn
Kuvaaja Otto Heller
Leikkaaja Jack Harris
Tuotantosuunnittelija Paul Sheriff
Pukusuunnittelija Margaret Furse
Pääosat Burt Lancaster
Nick Cravat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Brothers
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta 1952
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Karmiininpunainen merirosvo (The Crimson Pirate) on Robert Siodmakin ohjaama seikkailuelokuva vuodelta 1952. Sen pääosissa esiintyvät Burt Lancaster, Nick Cravat, Eva Bartok ja Leslie Bradley sekä Torin Thatcher. Elokuvan käsikirjoituksen kirjoitti Roland Kibbee. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun Karibiaan, jossa merirosvot kapteeni Vallo ja Ojo seikkailevat.

Elokuvan huumori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan erityinen piirre on se, että yletöntä ryppyotsaisuutta vältetään kaiken aikaa; huumori saa kukkia vapaasti, joskaan ohjaaja ei sallinut aivan yletöntä mellastusta.

Lancasterin ja Cravatin sirkustausta pääsee oikeuksiinsa erityisesti alkupuolen taitavaa akrobatiaa tarjoilevassa takaa-ajossa. Yleensäkin sirkusta, hupikeksintöjä ja ristiinpukeutumista hyödynnetään mielikuvituksellisella tavalla. Klovnina ja akrobaattina kunnostautunut Cravat hyödyntää pantomiimikon taitojaan: Ojo on mykkä ja puhuu omatekoista elekieltä muun muassa köydenpätkästä tekemänsä hirttosilmukkanuken avulla.

Elokuva on kuuluisa nimenomaan merirosvojen arkkityypeille irvistelystä: puujalka juuttuu kiinni aina pahimpaan paikkaan ja koukkukäsi pyyhkii miltei kohtalokkaasti liikutuksen kyyneleitä silmäkulmasta. Samoin kunnialaukauksiin vastataan kovilla ja linnoituksen muurilla komeasti pukeutuneena seisova lippuviestittäjä muuttuu nokiseksi räsynukeksi, silti sekoamatta viittoilutahdistaan.

Toinen kuuluisa humoristinen yksityiskohta on silmäpuolen perämiehen Pablo Murphyn (Noel Purcell) klassinen keskeytystapa ”Anteeksi nyt vain kapteeni, mutta…

Monet elokuvan kohtauksista ovat lajityypin klassikoita, joita myös tuoreemmat merirosvoseikkailut, kuten Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous, ovat lainanneet.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.