Karl Granit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karl Granit (3. elokuuta 1857 Kuopio27. toukokuuta 1894 Kuopio) oli suomalainen insinööri ja valokuvaaja. Kuopion kappalaisen August Fredrik Granitin ja Johanna Elisabet Granitin yhdeksänlapsisen perheen kolmantena syntyneen Granitin kohtalo on ollut jäädä nimekkäämmän ammattilaiskollegan Victor Barsokevitschin varjoon muun muassa sen takia, että paljon hänen otoksiaan on kulkeutunut Barsokevitschin laatikoihin. Vielä 1990-luvulla Granitin kuvia on esitelty vahingossa julkaisuissa Barsokevitschin otoksina.

Granit pääsi ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1876 ja suoritti insinööritutkinnon Polyteknillisessä opistossa 1880. Hän oli koulutukseltaan koneinsinööri, mutta hän opiskeli lisäksi Helsingin yliopistossa filosofian kandidaatin tutkintoa varten ja valokuvauksen lisäksi hän harrasti muitakin kuvataiteita.

Kuopion seudun maisemakuviensa ohella Granit on tunnettu Lappi-aiheistaan vuosina 1882–1884 tehdyltä meteorologiselta tutkimusretkeltä Sodankylään ja Inariin. Myöhemmin Granit keskittyi kuvaamaan paikallisia maisemia, asumuksia ja ihmisiä. Karl Granit kiersi 1880-luvun loppupuolelta vuoteen 1893 saakka kuvaamassa osaksi samoilla paikoilla kuin ajan tunnetuimmat valokuvaajat kuten I. K. Inha ja Daniel Nyblin: Kuopiossa, Nilsiässä, Maaningalla, Heinävedellä, Vaajasalossa ja Rautalammilla ja kuvasi maisemia muun muassa Kuopion Taivaanpankolta ja Pisalta.

Granit kuoli 36-vuotiaana keuhkotautiin. Hänen veljiään olivat kunnallisneuvos Bruno Granit-Ilmoniemi ja sukututkija Eeli Granit-Ilmoniemi.

  • Pirjo Jantunen, Kari Jämsén (kuvankäsittely): Karl Granit (1857-1894): kulkija maisemassa. Valokuvia - Photographs. Kuopio: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, 2006. ISBN 951-96255-5-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]