Kalliokyyhky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalliokyyhky
Kalliokyyhkyjä luonnollisessa elinympäristössään.
Kalliokyyhkyjä luonnollisessa elinympäristössään.
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kyyhkylinnut Columbiformes
Heimo: Kyyhkyt Columbidae
Suku: Columba
Laji: livia
Kaksiosainen nimi

Columba livia
Gmelin, 1789

Katso myös

  Kalliokyyhky Wikispeciesissä
  Kalliokyyhky Commonsissa

Columba livia

Kalliokyyhky (Columba livia) on merenrannikon luolissa ja kalliojyrkänteillä sekä myös vuoristoissa elävä kyyhkylaji. Sitä tavataan Välimeren ja Mustanmeren ympäristössä, koko Iberian niemimaalla, Irlannissa, Skotlannin Ylämailla sekä Shetlanninsaarilla ja Färsaarilla. Laji on aiemmin pesinyt myös Norjassa. Linnun pituus on noin 30–35 cm ja siipiväli 62–68 cm.

Kalliokyyhkypari munii 1-2 munaa korkeintaan 5 tai yli pesuetta vuodessa, joita molemmat vanhemmat hautovat 16-19 päivää ja sen jälkeen ruokkivat maidolla.[2]

Kalliokyyhky on kaupungeissa yleisen kesykyyhkyn eli pulun (Columba livia domestica) kantamuoto. Kesykyyhky on yleinen myös Suomessa. Kesykyyhkyt ovat polveutuneet kyyhkyslakoista karanneista tai vapautetuista linnuista.

Kalliokyyhky muistuttaa paljolti uuttukyyhkyä, mutta selkä ja siipien yläpinnat ovat usein vaaleamman harmaat kuin uuttukyyhkyllä ja yläperä on valkoinen.

  1. BirdLife International: Columba livia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.4.2014. (englanniksi)
  2. Rock Pigeon Audubon. 13.11.2014. Viitattu 6.3.2021. (englanniksi)