Kyyhkyt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lintuheimoa. Kyyhkyt on myös lintusuku. Muista merkityksistä katso täsmennyssivu Kyyhky.
Kyyhkyt
Kalliokyyhky (Columba livia)
Kalliokyyhky (Columba livia)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kyyhkylinnut Columbiformes
Heimo: Kyyhkyt
Columbidae
Leach, 1820[1]
Alaheimot[2][3]
Katso myös

  Kyyhkyt Wikispeciesissä
  Kyyhkyt Commonsissa

Kyyhkyt (Columbidae) on kyyhkylintujen lahkon ainoa elossa oleva lintuheimo. Heimoon kuuluu 351 lajia 49 suvussa. Kyyhkyt ovat keskikokoisia tai pieniä metsien ja avoimaiden lintuja. Kyyhkyt lepäävät, muuttavat ja ruokailevat parvina. Lemmikki- tai harrastelintuina pidettävät kyyhkylajit kuuluvat kaikki varsinaisiin kyyhkyihin. Suomessa pesivät pääosin kesykyyhky, uuttukyyhky, sepelkyyhky ja turkinkyyhky.[4]

Suomessa tavatut lajit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkyjen historiaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähiten kantamuodostaan eroavat kirjekyyhkyt, joita jo antiikin egyptiläiset kesyttivät viestinviejiksi. Kun kyyhkyjä tuolloin käytettiin viestien välittämiseen, viestin lähettäjän oli tuotava mukanaan kyyhky sieltä, mihin hän aikoi lähettää viestin. Kyyhkyt käyttävät suunnistaessaan hyväksi Aurinkoa, Kuuta ja tähtiä. Ne kuuluvat myös eläinlajeihin, jotka pystyvät aistimaan Maan magneettisia voimaviivoja; kyyhkyillä on näet aivoissaan magnetiittihiukkasia. Lisäksi ne pystyvät painamaan mieleensä maantieteellisiä muotoja ja jossain määrin käyttämään myös kuulo- ja näköaistiaan hyväkseen suunnistaessaan.

Kyyhkyjen levinneisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkyt ovat levinneet kaikkialle maapallolle, aivan kylmimpiä napa-alueita lukuun ottamatta. Yleensä kyyhkyt ovat erilaisten metsien lintuja. Eräät lajit viihtyvät parhaiten viljelysmailla tai muilla avomailla.

Kyyhkyslajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lemmikkilintuna yleinen on naurukyyhky (Streptopelia senegalensis), jota kutsutaan joskus myös palmukyyhkyksi tai senegalinkyyhkyksi. Muita lemmikkilajeja ovat muun muassa kapinkyyhky (Oena capensis), joka on myös kotoisin Afrikasta, australialainen timanttikyyhky (Geopelia cuneata) sekä turkinkyyhky (Streptopelia decaocto), jonka pesimäkanta Suomessa on pari sataa paria.

Muuta kyyhkyistä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkyjen sukupuolia on usein vaikea erottaa toisistaan. Yleensä varmin tunnusmerkki onkin käyttäytyminen; koiras kujertaa ja esittää soidintanssia naaraan ympärillä.

Lemmikki- ja harrastelintuina kyyhkyt ovat helposti kesyyntyviä ja kestäviä.

Kyyhkyt ovat vahvoja ja nopeita lentäjiä. Pesimäajan ulkopuolella ne viihtyvät usein suurissa parvissa. Kyyhkyset ruokkivat poikasiaan kupunsa eritteellä.

  1. Columbidae BioLib. Viitattu 20.1.2011. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Columbidae (TSN 177061) itis.gov. Viitattu 11.5.2019. (englanniksi)
  3. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 2. Iilimato–Leopardit, s. 815. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01422-6. (suomenkielisten nimien lähde)
  4. Koskimies 2019, s. 231

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.