Domestikaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koirat ja lampaat olivat ensimmäisten domestikoituneitten eläinten joukossa.

Domestikaatio on sukupolvesta toiseen jatkuva prosessi, jossa yksi eliöryhmä omaksuu huomattavan roolin jonkin toisen eliöryhmän elinkaaressa ja toimeentulossa voidakseen hyödyntää sitä tehokkaammin. Ihmislaji on kesyttänyt lukuisia lajeja eläimiä ja kasveja alkaen noin 9 000–10 000 vuotta eaa. useissa paikoissa toisistaan riippumatta.

Kasveista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Maatalouden historia

Vanhimpia tunnettuja viljelyskasveja ovat mm. viikuna, jotkin viljat, pullokurpitsa, kurpitsa, banaani ja taarojuuri. Viljan viljely alkoi joskus 11 000–8500 eaa. Lähi-idässä. Domestikaatiokeskuksia oli eri puolilla maapalloa.

Eläimistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koira kesytettiin ehkä jääkauden loppuvaiheessa noin 15 000 eaa., ja se lienee kesytetty monta eri kertaa monessa eri paikassa. Uusimpien teorioiden mukaan koira kesyyntyi sudesta kun tämä alkoi syödä jätteitä ihmisten jättämistä kasoista. Vasta noin 10 000–8000 eaa. alettiin kesyttää maatalouden kotieläimiä Lähi-idässä ja muualla Aasiassa. Hevonen kesytettiin mahdollisesti jo 4000 eaa., mutta täysin varmasti 2000 eaa. Ukrainan aroilla.

Domestikaatiota tapahtuu nykyäänkin. Domestikoiduille eläimille tyypillistä on monipuolinen ruokavalio jolloin niitä on helppo ruokkia, niiden tulee kasvaa täysikokoiseksi suhteellisen nopeasti (teurastuskuntoon tai käyttöeläimeksi), lisääntymisen tulee onnistua vankeudessa, eläimillä tulee olla sopuisa mielenlaatu eivätkä ne saa panikoitua helposti esimerkiksi kosketuksesta ja niiden on sopeuduttava muuntautuvaan sosiaaliseen hierarkiaan eli laumaan.[1]

Luettelo joidenkin eläinten arvioidusta domestikaatioajankohdasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisia domestikaatiokeskuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diamond, Jared (1998). Guns, Germs, and Steel. Vintage, 169–174. ISBN 9780099302780. 
  2. Ihmisen tarina, kivikauden ihmiset

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]