Timanttikyyhky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Timanttikyyhky
Diamon dove - Christopher Watson.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kyyhkylinnut Columbiformes
Heimo: Kyyhkyt Columbidae
Suku: Geopelia
Laji: cuneata
Kaksiosainen nimi

Geopelia cuneata
(Latham, 1801)

Diamond Dove.jpg
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Timanttikyyhky Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Timanttikyyhky Commonsissa

Timanttikyyhky (Geopelia cuneata)[2] on kyyhkyihin kuuluva lintu.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timanttikyyhky on pienin Australiasta kotoisin olevista kyyhkyistä. Se on kotoperäinen australialainen laji, joten sitä ei esiinny muualla.[3] Timanttikyyhky painaa 23–32 grammaa ja on suunnilleen 17–20 senttimetrin pituinen päästä pyrstöön mitattuna. Perusväriltään se on sinisenharmaa, ja lisäksi aikuisilla yksilöillä on siivissä valkoisia pieniä täpliä. Timanttikyyhkyistäkin on olemassa useita eri värimuunnoksia, mutta Suomessa saatavilla on yleensä harmaita ja niin kutsuttua villiä värimuunnosta, joka on ruskea.

Silmiä ympäröivät oranssinpunaiset renkaat,[3] jotka ovat useimmiten koirailla hieman paksummat kuin naarailla. Yli vuoden ikäisellä koiraalla renkaan paksuus on noin 2–3 millimetriä, kun taas naaraalla se on noin yhden millimetrin paksuinen. Koiraan ja naaraan voi tunnistaa toisistaan myös siiven höyhenpeitteen avulla. Koirailla on hopeanharmaa väritys, naarailla väritys on pikemminkin ruskeanharmaa[3]. Vankeudessa timanttikyyhkyt elävät 10–14 vuotta tai jopa enemmän.

Timanttikyyhkyt ovat helppoja lemmikkejä. Ne eivät vaadi erikoista ruokavaliota ja pysyvät terveinä oikein hoidettuina. Ne tulevat myös hyvin toimeen muiden pienten ja rauhallisten lintujen, esimerkiksi peippojen, kanssa, jos vain tilaa on tarpeeksi.

Hoito ja ruokinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timanttikyyhkyt ovat melko aktiivisia lintuja ja lentelevät paljon, joten ne tarvitsevat suurehkon häkin, vaikka ovatkin pienehköjä lintuja. Koiraat saattavat olla aggressiivisia toisia timanttikyyhkykoiraita kohtaan, mutta naaraat tulevat yleensä hyvin toimeen keskenään.

Luonnossa timanttikyyhkyt syövät erilaisten ruohojen siemeniä.[3] Niitä voikin ruokkia siis melkeinpä samalla tavalla kuin peippoja.

Pesintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timanttikyyhkyt lisääntyvät vankeudessa melko helposti, kunhan olosuhteet ovat sopivat.

Timanttikyyhkyt munivat kaksi munaa päivän välein. Hautominen kestää 13–14 päivää. Koiras hautoo munia päivisin ja naaras öisin. Joskus molemmat linnut saattavat istua pesässä, varsinkin hautomisen loppuvaiheessa. Poikaset kuoriutuvat ilman höyheniä, mutta saavat täyden höyhenpuvun viikon sisällä ja lähtevät lentämään 12–14 päivän kuluttua kuoriutumisesta. Vanhemmat ruokkivat poikasia kupumaidolla ensimmäiset kaksi viikkoa, kunnes poikaset pystyvät syömään tarpeeksi siemeniä itse. Poikaset voi erottaa vanhemmista noin 20 päivän iässä. Timanttikyyhkyt tulevat sukukypsiksi hyvin nuorina, ja naaraskyyhky saattaakin alkaa munia jo 12 viikon ikäisenä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Geopelia cuneata IUCN Red List of Threatened Species. Version 201.. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.1.2016. (englanniksi)
  2. Väisänen, R. A.; Högmander, H.; Björklund, H.; Hänninen, L.; Lammin-Soila, M.; Lokki, J. & Rauste, V.: Maailman lintujen suomenkieliset nimet. 2., uudistettu painos. Helsinki: BirdLife Suomi ry, 2006. Teoksen verkkoversio.
  3. a b c d Diamond Dove Birds in Backyards. Viitattu 27.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]