John Latham

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Latham (1740-1837)

John Latham (27. kesäkuuta 1740, Eltham, Kent–4. helmikuuta 1837) oli englantilainen ornitologi, lääkäri ja kustantaja.

Hänen isänsä John Latham oli kirurgi. Latham nuorempi opiskeli anatomiaa Merchant Taylors' Schoolissa, ja harjoitteli lääkärin ammattia Lontoon sairaaloissa. Lathamilla oli lääkärin praktiikka Dartfordissa, Kentissä. Täältä hän keräsi ruskokertun, jonka Pieter Boddaert kuvaili 1783. Hän erosi virasta 1796 ja asettui Hampshireen. Lääketieteen tohtoriksi hänet vihittiin Erlangenissa Saksassa. Hän meni kahdesti naimisiin, 1763 ja 1798. Hänen kirjalliset päätyönsä olivat A General Synopsis of Birds (1781-1801) ja General History of Birds (1821-28).

Lathamia kutsutaan Australian ornitologian isäksi, sillä hän tutki Australiasta Englantiin lähetettyjä lintuja 18. vuosisadan kahden viimeisen vuosikymmenen aikana, ja oli vastuussa niiden nimeämisestä. Lajeihin kuuluivat muun muassa emu, valkokakadu, kiilapyrstökotka, lyyrypyrstö ja isohuiluvaris. Hän kuvaili ensimmäisenä myös hyasinttiaran.

Latham oli aikansa johtava brittiläisornitologi ja tunsi kaikki tärkeimmät tutkijat ja keräilijät. Hänellä oli laaja kirjeenvaihto näiden kanssa, ja siksi hän pystyi kuvailemaan kaikki Englantiin saapuneet australialaiset linnut, maalaukset ja piirrokset. Lainaksi saamistaan kuvista hän teki itselleen kopiot. Sir Joseph Banks lainasi hänelle kaikki kuvat, jotka taiteilijat olivat tehneet James Cookin retkillä. Hän lainasi myös kaikki Aylmer Bourke Lambertin ja Thomas Watlingin työt, jotka nämä olivat tehneet Australiassa.

A General Synopsis of Birds oli Lathamin ensimmäinen lintutieteellinen työ ja se sisälsi 106 kirjoittajan tekemää maalausta. Teoksessa kuvailtiin lukuisia uusia lajeja, jotka Latham oli nähnyt museoissa ja kokoelmissa. Tässä työssään hän ei kiinnittänyt huomiota kuvailemiensa lintujen nimiin. Vasta myöhemmin Latham ymmärsi, että vain antamalla kuvailemilleen lajeille Linnén luokittelun mukaisesti kaksiosaisen tieteellisen nimen hän voisi saada kunnian jo kuvailemansa lajin nimeäjänä. Sen vuoksi hän julkaisi 1790 kirjasen Index Ornithologicus, missä hän antoi tieteellisen nimen kaikille siihen mennessä kuvailemilleen linnuille. Hän oli myöhässä, sillä Johann Friedrich Gmelin oli jo ennättänyt julkaista oman versionsa Linnén Systema Naturaesta, jossa hän antoi tieteelliset nimet myös Lathamin löytämille lintulajeille. Nimistösääntöjen mukaan Gmelinillä oli etusija nimeäjänä.

Latham äänestettiin Royal Societyn jäseneksi 1775 ja hän osallistui myös Linnean Society of Londonin perustamiseen.

Lathamin nimeämiä lintuja ovat kuitenkin muun muassa metsähanhi, tiibetinhanhi, aavikkojuoksija, heinäkurppa, riuttatiira, isoturturikyyhky, piikkipyrstökiitäjä, kirjorastas, sinikurkkumaluri ja pensaskerttu.