Erlangen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Erlangen
Erlangen.jpg Erlangen-Position.png
vaakuna sijainti
Sijainti 49°36′N, 11°01′E
Valtio Saksa
Osavaltio Baijeri
Perustamisvuosi 1398
Väkiluku 103 425 (2005)
Pinta-ala 76,84 km²
Väestötiheys 1333 as./km²
Korkeus 280 m
Kaupunginjohtaja Florian Janik (SPD)
Sivusto Erlangenin viralliset sivut

Erlangen on Saksassa, Baijerin osavaltiossa sijaitseva noin 103 500 asukkaan kaupunki. Sen pinta-ala on 76,85 neliökilometriä, ja asukastiheys 1 333 asukasta neliökilometriä kohti.

Nykypäivänä Erlangenissa näyttelee tärkeää roolia sen yliopisto, saksalaisen monialayrityksen Siemens AG:n lukuisat sivuosastot sekä Fraunhofer-instituutti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kirjallinen merkintä Erlangenista löytyy vuodelta 1002, jolloin se mainittiin tekstissä nimellä Villa Erlangon. Vuonna 1361 kylä myytiin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijalle keisari Kaarle IV:lle. Erlangenin kaupunginoikeudet vahvistettiin vuonna 1398.

Kaupungin yliopisto sai alkunsa, kun Bayreuthin kreivi Friedrich perusti Bayreuthin kaupunkiin yliopiston vuonna 1742. Jo seuraavan vuonna hän siirsi Erlangeniin sen vedoten paikallisten oppilaiden vallankumouksellisuuteen.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erlangenilla on ystävyyskaupunkitoimintaa seuraavien kaupunkien kanssa:

Lisäksi Erlangenilla on vahvaa yhteistoimintaa Kiinan Shenzhenin, Yhdysvaltain Richmondin, Italian Cumianan, Arabiemiraattien Ajmanin ja Itävallan Umhausenin kanssa.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Erlangen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]