Kalifornianruusio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalifornianruusio
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Ruusiot Purshia
Laji: stansburyana
Kaksiosainen nimi

Purshia stansburyana
(Torr.) Henrickson

Synonyymit

Purshia mexicana var. stansburyana

Katso myös

  Kalifornianruusio Wikispeciesissä
  Kalifornianruusio Commonsissa

Kalifornianruusio (Purshia stansburyana) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, ruusioiden (Purshia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta tai lähes ainavihanta pensas tai pieni puu, joka voi kasvaa noin kolme metriä korkeaksi ja leveäksi. Runko on yleensä runsasoksainen ja latvus on muodoltaan pyöreä. Lehdet sijaitsevat vuorottaisesti, mutta useimmiten ne kasvavat ryhminä nivelkohdissa. Lehdet ovat 3–9-liuskaisia ja 0,6–2,5 cm pitkiä. Yläpinnoiltaan lehtien väri vaihtelee vihreästä harmaanvihreään ja alapinnoiltaan lehdet ovat vaaleampia. Lehtien yläpinnoilla on vaaleita laikkuja. Kukat ovat valkoisia tai vaaleankeltaisia ja niissä on keltainen keskusta. Kukat ovat hauraita, viisiterälehtisiä ja halkaisijaltaan noin 2,5 cm. Kalifornianruusio kukkii loppukeväästä tai alkukesällä, mutta joskus myöhemminkin. Hedelmät ovat pähkylöitä, joita kehittyy kustakin kukasta viidestä kymmeneen kappaletta.

Kalifornianruusio kasvaa luontaisena Yhdysvaltojen kaakkoisosissa sekä Meksikon pohjoisosissa. Yhdysvalloissa lajia tavataan Idahon, Coloradon, Utahin, Nevadan, Arizonan, New Mexicon ja Kalifornian osavaltioissa.

Kalifornianruusion tieteellisen nimen lajinimi (stansburyana) viittaa 1806–1863 eläneeseen amerikkalaiseen Howard Stansburyyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carrero, C.: Purshia stansburyana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]