Kaartoröllinurmikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaartoröllinurmikka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Chloridoideae
Suku: Röllinurmikat Eragrostis
Laji: curvula
Kaksiosainen nimi

Eragrostis curvula
(Schrad.) Nees

Katso myös

  Kaartoröllinurmikka Wikispeciesissä
  Kaartoröllinurmikka Commonsissa

Kaartoröllinurmikka (Eragrostis curvula) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, röllinurmikoiden (Eragrostis) sukuun kuuluva kasvilaji. Se ei kuitenkaan ole selvärajainen laji, vaan apomiktisesti lisääntyvien pikkulajien kokonaisuus. Kaartoröllinurmikasta on erotettu kuusi morfologialtaan tai agronomialtaan erilaista tyyppiä.

Kaartoröllinurmikka on monivuotinen, syväjuurinen ja mätästävä heinä, jonka ulkonäkö vaihtelee. Suurin osa lehdistä kasvaa kasvin tyveltä ja ne ovat 30–50 cm pitkiä. Varret ovat kasvutavaltaan pystyjä, haarattomia ja 30–120 cm korkeita, joskus jopa 180 cm korkeita. Kielekkeen paikalla on karvarivi, jonka karvat ovat 0,3–1 mm pitkiä. Lehtilavat ovat pitkiä ja kapeita – pituudeltaan jopa 50 cm ja leveydeltään 1–5 mm. Lehtilapojen väri vaihtelee sinertävästä vihreään. Kukintona on runsashaarainen röyhy, joka voi toisinaan olla melko kapea ja tiivistynyt. Tavallisesti röyhy on 6–30 cm pitkä ja 5–10 cm leveä, joskus jopa 40 cm pitkä ja 15 cm leveä. Tähkylät ovat enemmän tai vähemmän soikeita, harmaanvihertäviä, 3–10 mm pitkiä ja 1–1,5 mm leveitä. Kussakin tähkylässä on 4–13 kukkaa. Hedelmänä oleva jyvä on soikea ja noin 0,7 mm pitkä.

Kaartoröllinurmikka kasvaa luontaisena eteläisessä Afrikassa. Sitä tavataan alkuperäisenä Keniassa, Tansaniassa, Sambiassa, Mosambikissa, Namibiassa, Botswanassa, Zimbabwessa, Swazimaassa, Lesothossa ja Etelä-Afrikassa. Tulokkaana kaartoröllinurmikka on levinnyt eri puolille maailmaa, ja sitä tavataan nykyisin kaikissa maanosissa Etelämannerta lukuun ottamatta. Kaartoröllinurmikkaa myös viljellään eri puolilla maailmaa, ainakin Australiassa, Yhdysvalloissa sekä Argentiinassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]