Kaamos (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaamos
Tiedot
Toiminnassa 1973–1980
Tyylilaji progressiivinen rock
folkrock
Kotipaikka SuomiTurku, Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Jakke Leivobasso
Johnny Gustafssonlaulu, lyömäsoittimet
Ilpo Murtojärvikitara
Kyösti Laihikoskettimet

Levy-yhtiö

M&T-tuotanto

Kaamos oli suomalainen proge-yhtye, joka oli toiminnassa 1970-luvulla. Se julkaisi vain yhden albumin, Deeds and Talks vuonna 1977. Albumi ilmestyi turkulaisten laulajaveljesten Matin & Tepon levymerkillä M&T Production.

Levymerkki ja toisaalta progressiivisen rockin kannalta hankala julkaisuajankohta punkin noustessa lienevät osasyyllisiä siihen, että albumi ei ole saavuttanut täysin ansaitsemaansa arvostusta [1][2]. Albumi sai kuitenkin ilmestymisvuotenaan suitsutusta levykriitikoilta, ja sitä kommentoitiin muun muassa ”Vuoden albumina” ja ”tärkeimpänä tapahtumana Suomi-progessa sitten Wigwamin perustamisen”[2].

Ajan saatossa myös muut kuin kriitikot ovat alkaneet arvostaa levyä.[2]. Svart Records julkaisi siitä rajoitetut uusinta LP-painokset tammikuussa 2016. Lisäksi Rocket Records julkaisi albumista vuonna 2010 CD-painoksen 27. tammikuuta. Omien kappaleiden lisäksi Kaamos esitti keikoilla muun muassa Yesin ja Jack Brucen materiaalia.[3]

Yhtyeessä soittivat rumpali Johnny Gustafsson, basisti Jakke Leivo, kosketinsoittaja Kyösti Laihi sekä kitaristi Ilpo Murtojärvi, joka myös sävelsi kaikki Kaamoksen albumin kappaleet. Sanoittajana toimi Jocke Sumelius ja vakiomiksaajana Erik Gylphe.[3] Yhtyeen perustamisvaiheessa vuonna 1973 kitaristina oli Peter Stråhlman, rummuissa Eero Valkonen, uruissa Ilkka Poijärvi ja basistina Eero Munter.[4]

Yhtyeessä soittanut Ilpo Murtojärvi sai vuonna 2011 Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinnon. Vuonna 2015 Turku Jazz ry. nimitti Murtojärven Vuoden artistiksi tunnustuksena monipuolisesta työskentelystä jazz-musiikin säveltäjänä, sovittajana ja soitonopettajana.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://web.archive.org/web/20160306022238/http://www.rocket-records.com/suomiproge
  2. a b c https://www.svartrecords.com/artist/kaamos/
  3. a b Keijo (Lindgren?): Sarjassamme ”Hekumallisia matkakertomuksia”, osa 1: Käytiinpä Turussa: Yellow. Musa, 3–4, ei vuosilukua, ilmeisesti 1976, s. 35–36.
  4. Kaamos – magic band with magic. Musa, 4/1977, s. 14.


Tämä yhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.