Kaʻahumanu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva kirjasta Hawai`i Looking Back: An illustrated History of the Islands, 454pp, Mutual Publishing

Ka‘ahumanu (virallisesti Elizabeth Ka‘ahumanu, 17. maaliskuuta 1768 Maui - 5. kesäkuuta 1832) oli Havaijin kuningaskunnan kuningatar, kuninkaan suosikkivaimona hänen kanssahallitsijansa, ja puolisonsa kuoltua valtionhoitajakuningatar.

Ka‘ahumanun vanhemmat olivat Ke‘eaumoku ja Namahana. Ke‘eaumoku oli Kamehameha I:n kuninkaallinen neuvonantaja ja ystävä ja niinpä Ka‘ahumanu naitettiin kuninkaalle 13-vuotiaana. Kamehamehalla oli lukuisia vaimoja, mutta Ka‘ahumanusta tuli hänen suosikkinsa.[1]

Kamehamehan kuoltua 5. toukokuuta 1819 Ka‘ahumanu väitti, että edesmenneen kuninkaan tahto oli, että hän jakaisi Havaijin kuningaskunnan hallinnon yhdessä tämän 22-vuotiaan pojan Liholihon kanssa, joka otti nimen Kamehameha II. Tähän suostuttiin ja luotiin kuhina nuin virka (pääministeri). Ka‘ahumanun valta kasvoi ja hän itse asiassa hallitsi valtionhoitajakuningattarena sekä Kamehameha II:n että Kauikeaoulin (Kamehameha III) aikakaudella.

Vuonna 1824 Kaahumanu ilmoitti julkisesti kääntyneensä kristinuskoon, liittyneensä protestanttisen kirkkoon ja rohkaisi alamaisiaan tekemään saman liikkeen. Hän pyrki kumoamaan vanhan tabuihin perustuvan kapu-järjestelmän ja tuomaan tilalle kristinuskon sävyttämiä lakeja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kaʻahumanu.
Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.