Kännykkätelevisio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokia 7710 älypuhelin

Kännykkätelevisio on kolmannen sukupolven puhelin johon on joko sisäänrakennettu tai lisälaitteen avulla tehty mahdolliseksi ottaa vastaan ohjelmavirtaa/televisio-ohjelmia. Kännykkätelevisiotekniikoita on useita. Euroopan mobiilitelevisiostandardiksi on valittu DVB-H, joka on kehitetty varta vasten mobiililaitteiden tarpeet huomioon ottaen.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 NEC kehitti ensimmäisen prototyypin matkapuhelimesta, jolla voidaan vastaanottaa maanpäällisiä digitaalitelevisiolähetyksiä. Toisen prototyypin kännykkätelevisiosta, jolla voidaan paitsi vastaanottaa televisiosignaalia, myös tallentaa sitä jopa puolen tunnin ajan, esitteli japanilainen Sanyo vuonna 2003; prototyypissä vastaanotettiin maanpäällistä digitelevisiosignaalia CDMA2000-verkossa.

Ensimmäinen matkapuhelinmalli, jolla voitiin vastaanottaa analogista televisiosignaalia oli Toshiban toukokuun 2004 lopussa julkistama V401T-malli.

Ensimmäinen IP Datacast –mobiilivastaanotin oli Nokia Streamer. Laite kiinnitettiin akun tapaan Nokian 7700-malliin. Nokia Streamer ei tullut lainkaan myyntiin vaan se jäi testilaitteeksi. Sitä kuitenkin testattiin mm. 20 käyttäjän voimin kesällä 2004 BMCO:n Friendly user -testissä. Myyntiin tuleva malli tulee olemaan Streamer SU-22 joka sijoitetaan Nokian 7710-älypuhelimeen.

Mobiilitelevisiotekniikoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ATSC (Advanced Television Systems Committee) on Yhdysvaltalaiseen digitaaliseen järjestelmään perustuva liikkuvan ympäristön versio. Tekniikka oli käytössä mm. Koreassa, mutta korealaiset eivät olleet tekniikkaan tyytyväisiä.
  • DMB (Digital Media Broadcasting) perustuu digitaalisten radiokanavien DAB–tekniikkaan. Käytössä Koreassa, Norja aloittanee kokeilun keväällä 2005.
  • FLO (Forward Link Only) -tekniikka on yhdysvaltalaisen Qualcommin oma, eikä yhtiö suostu lisensioimaan sitä muihin kuin CDMA2000-yhteensopiviin järjestelmiin.
  • DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld) -standardi on suunniteltu DVB-T-standardin pohjalta mobiileja digitaalisten televisiolähetysten vastaanottimia varten.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]