Kääpiörasbora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kääpiörasbora
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Särkikalat Cyprinidae
Alaheimo: Rasborat Rasborinae
Suku: Boraras
Laji: maculatus
Kaksiosainen nimi

Boraras maculatus
(Duncker, 1904)

Kääpiörasbora (Boraras maculatus vanh. Rasbora maculata)[2] on pieni särkikala. Muita pienenpieniä akvaariokalalajeja ovat sinineontetra, hehkutetra, kääpiömonninen, marmorimonninen, sekä kääpiörasboran lähisukulaiset: hehkurasbora, minirasbora, sekä juovaminirasbora.

Ulkonäkö ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisena kääpiörasboran pituus on tavallisesti noin 2,5 cm ja korkeus noin 0,6 cm. Ruumiinmuodoltaan tämä kala on puikulan muotoinen. Koiras on väritykseltään punakampi, naaras taas ruumiinmuodoltaan pyöreämpi. Rauhallinen pinnan tuntumassa uiskenteleva parvikala, joka ei häiritse muita kaloja. Viihtyy ainoastaan suuressa parvessa. Parven yksilömäärä minimissään ainakin 20 yksilöä. Altaan minimikoko 40 litraa, näyttää parhaimmalta suuressa parvessa 60–150-litraisissa akvaarioissa. Vältettävä pitämästä sellaisten kalojen kanssa jotka mieltävät nämä pikkukalat ravinnokseen. Jo esimerkiksi aikuiset punapäätetrat sovittelivat näitä innokkaasti suuhunsa, kun erääseen punapäätetrojen asuttamaan altaaseen lisättiin kääpiörasboroita. Kääpiörasbora ei siis yleensä sovi yli 5 cm pitkien lihaa syövien kalojen seuraan. Parhaita asuinkumppaneita ovat piikkisilmät, sekä muut kääpiölajit.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malakan niemimaa, Singapore, Indonesia ja Sumatran länsipuoli.[3]

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Humuspitoinen vesi on kalalle elinehto. Vesi mielellään hitaasti virtaavaa, lämpötila: 22–25 °C ja pH alle 7. Ruokintaan soveltuu pienet rakeet jotka ovat hyvin pieniä ja hiutaleet. Niille voi myös antaa pakastettuja ja kuivattuja hyönteisiä, toukkia ja eläinplanktonia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Allen, D.: Boraras maculatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.8.2013. (englanniksi)
  2. ITIS (taksonomian lähde)
  3. Kääpiörasbora (Harrastaja, myös kuva) millia.aqua-web.org.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.