Sinineontetra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinineontetra
Paracheirodon simulans.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Tetrakalat Characiformes
Heimo: Tetrat Characidae
Suku: Paracheirodon
Laji: simulans
Kaksiosainen nimi

Paracheirodon simulans[1]
(Géry, 1963)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sinineontetra Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sinineontetra Commonsissa

Sinineontetra (Paracheirodon simulans) on läheistä sukua kardinaalitetralle ja neontetralle, mutta se on niitä kumpaakin hieman pienempi. Sinineontetrasta on hiljattainmilloin? tullut suosittu akvaariokala.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinineontetra on kotoisin Amazonasin vesistöstä, Etelä-Amerikasta. Se löydettiin vuonna 1962. Suurin osa sinineontetroista on luonnosta pyydystettyjä. Niitä tavataan Koillis-Brasiliasta Rio Negrosta Kolumbiaan ja Venezuelaan Orinoco-jokeen ulottuvalta alueelta. Niiden luontaisessa elinympäristössä puut varjostavat jokia, joten vedessä on varsin hämärää.[2]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinineontetra on kuin pieni neontetra, jolta lähes puuttuu alempi punainen raita. Aikuinen sinineontetra on harvoin yli 3 cm pitkä, tavallinen aikuispituus on noin 2-3 cm.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinineontetra on tetroista arimpia ja se myös liikkuu monia muita tetroja hieman tiiviimmin parvessa. Arkana kalana se tarvitsee suuren parven ympärilleen. Sininoentetraparvessa tulisikin olla aina ainakin 15-20 yksilöä, mieluiten enemmänkin. Mitä suurempi sinineontetraparvi on, sitä paremmin ne viihtyvät. Akvaarion tulisi olla vähintään 40-50 litran vetoinen ja runsaskasvinen. Tämän kokoisessa akvaariossa voidaan pitää noin viittätoista sinineontetraa ilman muita kaloja. Parhaimmillaan sinineontetra on akvaarion ainoana parvikalana, eikä pienen akvaarion keskivedessä tarvitsisi ollakaan kuin suuri parvi näitä kaloja. Sinineontetrojen seuraan sopivia muita parvikaloja ovat mm. kardinaalitetra ja erityyppiset kiilakyljet, kuten kiilakylki ja rusokiilakylki. Pohjakaloiksi soveltuvat kalat jotka eivät syö sinineontetroja, esimerkiksi pienet monniset, piikkisilmät ja monet imumonnit. Alle 100 litraisiin voi sinineontetrojen seuraksi asuttaa esimerkiksi sukarapuja.

Vesiarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinineontetra on kotoisin tummista rehevistä vesistä, joiden pohjalla on lehtikariketta. Tumma pohja ja tausta ovat myös sinineontetralle eduksi. Veden tulisi olla 24-27-asteista ja pH:n 6-7. Veden tulisi olla myös hyvin pehmeää. Turvelisäys on tälle kalalle hyödyksi.[3]

Ruokinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska suurin osa sinineontetroista on luonnosta pyydystettyjä, voivat ne olla varsinkin aluksi huonoja syömään teollisia ruokia. Parhaiten niille maistuvat pakastetut hyönteiset, kuten pakastesurviaiset.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntyminen samanlainen, kuin kardinaalitetralla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]