Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jyväskylän yliopiston
matematiikan ja tilastotieteen laitos
Rahoitus 5,3 miljoonaa euroa (2014)[1]
Henkilökunta 89[1]
Opiskelijoita 355[1]
Jatko-opiskelijoita 49
Sijainti Jyväskylä, Suomi (62.231149°N, 025.734349°E)
Osoite Mattilanniemi, rakennus MaD
Kampus Mattilanniemi
Sivusto www.jyu.fi/maths

Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitos on yksi Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan neljästä laitoksesta. Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen tutkimuksen ja koulutuksen pääalueet ovat matemaattinen analyysi, stokastiikka, tilastotiede ja matematiikan opettajien koulutus. Laitoksen johtajana toimii professori Tero Kilpeläinen.[2]

Opiskelijoita laitoksella on noin 400 ja laitokselta valmistuu vuodessa noin 35 maisteria ja 10 tohtoria.

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikan alalla voi Jyväskylän yliopistossa suorittaa luonnontieteiden kandidaatin (alempi korkeakoulututkinto) ja filosofian maisterin (ylempi korkeakoulututkinto) tutkinnot sekä filosofian lisensiaatin ja filosofian tohtorin jatkotutkinnot. Luonnontieteiden kandidaatin tutkintoon kuuluvat opinnot voidaan suorittaa kolmessa vuodessa, ja ne muodostavat pohjan maisteriopinnoille, jotka voidaan suorittaa kahdessa vuodessa.

Kandidaatin tutkinnon pääaine on matematiikka tai tilastotiede. Opetuksen painopisteet ovat matemaattinen analyysi, tilastotiede sekä stokastiikka. Matematiikan pääaineopiskelija voi opintojen alkuvaiheessa opiskelija hakea matematiikan aineenopettajakoulutukseen, jossa pääaine on matematiikka. Maisterin tutkinnossa pääaineeksi voi valita matematiikan, stokastiikan, tilastotieteen tai soveltavan matematiikan. Matematiikan opettajan maisterin tutkinnon pääaine on matematiikka.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitos harjoittaa matematiikan ja tilastotieteen tutkimusta. Laitos on eräs merkittäviä matemaattisen analyysin tutkimuksen keskittymiä Suomessa. Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella toimii yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa vuosina 2012-2017 Suomen Akatemian nimeämä Inversio-ongelmien huippuyksikkö[3] ja vuosina 2014-2019 Analyysin ja dynamiikan tutkimuksen huippuyksikkö[4].

Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen toiminnan pääalat ovat:[5]

Näiden ohella tärkeitä tutkimusteemoja laitoksella ovat myös geometria ja epälineaariset osittaisdifferentiaaliyhtälöt.[6] Vuosittain kullakin pääalalla järjestetään tutkimusseminaari.

Matemaattinen analyysi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matemaattisen analyysin (Arkistoitu – Internet Archive) alalla laitoksella toimii kolme tutkimusryhmää. Ryhmät tutkivat epälineaarisia osittaisdifferentiaaliyhtälöitä, geometrista analyysiä sekä geometrista mittateoriaa.

Stokastiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stokastiikka[vanhentunut linkki] tutkii satunnaisilmiöitä todennäköisyysteorian ja analyysin menetelmiä käyttäen. Alan keskeiset tutkimuskohteet ovat stokastiset dynaamiset systeemit ja stokastinen analyysi. Stokastiikan tutkimusryhmä tutkii esimerkiksi todennäköisyyksiä erilaisissa systeemeissä.

Tilastotiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilastotieteen tutkimus (Arkistoitu – Internet Archive) sisältää sekä teoreettista tutkimusta että sovelluslähtöistä tutkimusta. Tutkimuksen aihealueita ovat mm. spatiaalinen tilastotiede, aikasarja-analyysi sekä parametrittomat ja robustit monimuuttujamenetelmät, rakenneyhtälömallit sekä biometria ja ympäristötilastotiede. Laitos tekee alalla yhteistyötä bio- ja ympäristötieteiden sekä ihmis- ja terveystieteiden kanssa. Tilastollisen tutkimuksen apuna käytetään erilaisia tilastotieteellisiä ohjelmistoja.

Soveltava matematiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soveltavan matematiikan tutkimus laitoksella on erikoistunut inversio-ongelmiin. Inversio-ongelmien tutkimus[vanhentunut linkki] on monitieteinen tutkimusala, joka keskittyy epäsuorien mittausten matemaattiseen teoriaan ja käytännön tulkintaan. Sillä on käytännön sovelluksia esimerkiksi lääketieteellisissä ja teollisissa kuvantamismenetelmissä (mm. röntgenkuvaus ja ultraäänitutkimus). Tutkimuksen kohteita ovat osittaisdifferentiaaliyhtälöiden ja geometrian inversio-ongelmat. Inversio-ongelmia laitoksella tutkii yksi tutkimusryhmä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Annual Report 2014 (sivu 6) Jyväskylän yliopiston Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta. Arkistoitu 5.10.2015. Viitattu 23.12.2015.
  2. Johtajat (Arkistoitu – Internet Archive) Matematiikan ja tilastotieteen laitos, Jyväskylän yliopisto. Viitattu 23.12.2015
  3. Lassas, Matti: Inversio-ongelmien huippuyksikkö, Helsingin yliopisto (Arkistoitu – Internet Archive) Suomen akatemia, 16.2.2015. Viitattu 23.12.2015
  4. Kupiainen, Antti: Analyysin ja dynamiikan tutkimuksen huippuyksikkö, Helsingin yliopisto (Arkistoitu – Internet Archive) Suomen akatemia, 12.2.2015. Viitattu 23.12.2015
  5. Huippututkimusta ja laadukasta opetusta Matematiikan ja tilastotieteen laitos, Jyväskylän yliopisto. Viitattu 23.12.2015
  6. Research in Mathematics and Statistics[vanhentunut linkki] Matematiikan ja tilastotieteen laitos, JY. 2017. Viitattu 28.8.2017. (englanniksi)