Mustavihvilä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Juncus anceps)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustavihvilä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Laji: anceps
Kaksiosainen nimi

Juncus anceps
Laharpe

Katso myös

  Mustavihvilä Wikispeciesissä
  Mustavihvilä Commonsissa

Mustavihvilä (Juncus anceps) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on keskikokoiseksi kasvava ja monivuotinen vihvilälaji, joka muistuttaa rantavihvilää (Juncus alpinoarticulatus). Lajit ovat kuitenkin erotettavissa toisistaan kukinnon ja hedelmien ulkonäön sekä heteiden ponsien pituuden perusteella.[1]

Mustavihvilän varret voivat kasvaa noin puoli metriä korkeiksi, mutta jäävät yleensä matalammiksi. Lehdet ovat poikkileikkaukseltaan pyöreitä. Varret kasvavat yksittäin maan alla suikertavasta juurakosta. Mustavihvilän kukinto koostuu yleensä kahdesta kukkasykeröstä, joissa on monia pieniä kukkia. Heteiden ponnet ovat palhoja pidempiä. Mustavihvilä kukkii heinä–elokuussa. Hedelmänä oleva pähkylä on kiiltävän mustanruskea sekä yleensä teräväkärkinen.[1]

Mustavihvilä kasvaa hiekkaisilla ja kalkkipitoisilla kasvupaikoilla[1].

Mustavihvilää tavataan siellä täällä eri puolilla Eurooppaa[2]. Suomea lähimmät esiintymät ovat Etelä-Ruotsissa Skånessa ja Tanskassa[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Den virtuella floran: Svarttåg (Juncus anceps) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 16.6.2020. (ruotsiksi)
  2. a b Den virtuella floran: Svarttåg (Juncus anceps) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 16.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]