Julian Opie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Julian Opie (s. 1958) on brittiläinen kuvataiteilija. Hänet tunnetaan graafisesta, minimaalisesta tyylistään, jossa näkyy viitteitä niin kadunvarsikyltteihin kuin taidehistorian perinteeseen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julian Opie syntyi Lontoossa 1958. Oxfordissa kasvanut Opie valmistui 1982 Lontoosta Goldsmiths’ Collegesta (Goldsmiths, University of London), jossa hänen opettajanaan toimi käsitetaiteilija ja taidemaalari Michael Craig-Martin. Opie asuu ja työskentelee Lontoossa.[1]

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julian Opie tunnetaan graafisesta, pelkistetystä kuvakielestä, jolle tunnusomaisia piirteitä ovat paksut, mustat ääriviivat sekä voimakkaat väripinnat. Maalauksen ja veistoksen välistä rajaa töissään sivuava Opie itse on korostanut kaikkien teostensa veistosluonnetta[2].

Sarjallisesti työskentelevän Opien tunnetuimpia töitä ovat voimakkaasti yksinkertaistetut muotokuvat sekä käveleviä ihmisiä esittävät maalaukset ja LED-animaatiot. Opien tuotantoon kuuluu myös veistoksia, kuten 3D-tulostimella toteutettuja, käsin maalattuja rintakuvia sekä tanssivaa naista esittävien akryyliveistosten sarja.[3]. Maineeseen hän nousi 1980-luvulla tekemillään, maalatuilla metalliveistoksilla[4].

Yksi Opien kuvakielen tunnusomaisista piirteistä on kohteen piirtäminen esiin mahdollisimman vähin yksityiskohdin, vain oleellisessa pitäytyen. Hänen töissään on nähtävissä vaikutteita minimalismista ja pop-taiteesta, kadunvarsimainoksista, klassisesta muotokuvamaalauksesta ja kuvanveistosta sekä japanilaisesta puupiirrosperinteestä.[1]

Opie on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa. Hänen teoksiaan kuuluu muun muassa British Museumin, Tate Britainin, Victoria & Albert Museumin, MoMan sekä Stedelijk Museumin kokoelmiin[1]. Hänen teoksiaan on sijoitettu myös julkiseen tilaan[5]. Opien kädenjälki on nähtävissä myös Blurin Blur: The Best Of -levyn kannessa.

Opie Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julian Opien ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa nähtiinHelsingin Taidehallissa kesällä 2015. [6]. Myös EMMAssa on esillä Opien teos, joka kuuluu Saastamoisen säätiön kokoelmiin[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c [1] Lisson Gallery. Viitattu 29.4.2015. (englanniksi)
  2. [2] ”Sculpture.org” (englanniksi)
  3. [3] ”The Guardian” (englanniksi)
  4. [4] "National Portrait Gallery" (englanniksi)
  5. [5] Artnet. Viitattu 29.4.2015. (englanniksi)
  6. [6] Helsingin Taidehalli. Viitattu 29.4.2015.
  7. [7] Museot.fi. Viitattu 29.4.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [8] Julian Opie
  • [9] Artnet.com
  • [10] Lisson Gallery