Sauli Kiviranta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Juhani Kauranen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sauli Kiviranta
Sauli Kiviranta Eero Tommilan esittämänä.
Sauli Kiviranta Eero Tommilan esittämänä.
Näyttelijä(t) Juhani Kauranen (2000–2001)
Eero Tommila (2003–2005)
Kesto 2000–2001, 2003–2005
Ensi-
esiintyminen
Osa 274: Katja leikkii Amoria (14. syyskuuta 2000)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 1140: Sauli ottaa käsiinsä oman elämänsä ohjat (14. marraskuuta 2005)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Kotipaikka Suomi Helsinki
Asuinpaikka Australia Australia
Suhteet
Vanhemmat Laura Kiviranta
Tom Bergqvist
Sisarukset Oona Kiviranta (siskopuoli)
Isovanhemmat Eila Kiviranta
Lauran isä (ei ole esiintynyt sarjassa)
Muut sukulaiset Salla Taalasmaa (äidin serkku)
Ressu Mattila (pikkuserkku)
Tukku Taalasmaa (pikkuserkku)

Sauli Kiviranta (s. 1989) (es. Juhani Kauranen vuosina 2000–2001, Eero Tommila vuosina 2003–2005) on kuvitteellinen hahmo suomalaisessa saippuasarjassa Salatut elämät.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sauli on Laura Kivirannan poika. Sauli oli tavannut äitiään satunnaisesti ennen kuin matkusti yksin tämän luo Kempeleestä Helsinkiin 11-vuotiaana. Saulin isä on Lauran teini-iän aikainen ihastus Tom. Laura sai Saulin lukioikäisenä ja joutui huolehtimaan pojastaan yksin, sillä Tom ei osallistunut lapsen kasvattamiseen, vaan lähti omille teilleen. Nuorena ja kokemattomana äitinä Laura joutui hankaluuksiin pienen poikalapsen kanssa ja kun tämä eräänä iltana alkoi itkemään, eikä itku tahtonut loppua, Laura epätoivoissaan ravisteli Saulia. Tämä todisti Lauran kyvyttömyyden äidiksi, jonka jälkeen Sauli kasvoi Lauran äidin Eilan luona Kempeleessä. Laura kuitenkin lähetti pojalleen lahjoja, kuten PlayStationin ja rahaa, jolla Sauli keksi matkustaa junalla Helsinkiin äitinsä luokse. Saulin ja Lauran yhteiselo Pihlajakadulla ei alkanut erityisen helposti ja Laura koki olevansa huono äiti. Saulin isä Tom, jonka vaimo ja lapset olivat kuolleet tulipalossa, kuitenkin ilmestyi Helsinkiin ja halusi vaikuttaa Saulin elämään, koska hän oli menettänyt aikaisemmassa elämässään kaiken. Sauli tykästyi isäänsä ja Laurankin oli myönnettävä, että Tom on Saulille parempi miehenmalli kuin Markus Ekholm. Sauli muutti isänsä luokse Oulunsaloon, jossa Laura kävi tapaamassa poikaansa. Saulin kasvettua teini-ikäiseksi tuli isän luona asumisessa ongelmia, sillä Tom oli useasti poissa kotoa ja Sauli laiminlöi koulunkäyntiään. Kun Laura sai kuulla tästä, hän halusi päästä näkemään poikansa, mutta Sauli itse ehti ensin matkustaa Helsinkiin.

Teini-ikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lopulta Sauli palasi takaisin Helsinkiin, tällä kertaa Kari Taalasmaan kanssa elävän Lauran luokse. Sauli oli nyt varttunut teiniksi, eikä sopeutuminen uusiin kuvioihin ollut taaskaan helppoa. Sauli kapinoi esiintyen ilman ajokorttia Ami Rasin ja Ken Ojalan kuljettajana ja toimi yökerho Geelissä oleskelleen ja Karin kanssa kaveeranneen Jasun juoksupoikana vähän aikaa. Sauli yritti myös saattaa äitinsä ja Karin takaisin yhteen onnistumatta kuitenkaan.

Palatessaan jälleen kerran takaisin Sauli käyttäytyi astetta kovemmin: hän varasti tupakkaa ja kaupasta takin kaverilleen Kasper Koposelle. Kari pakotti pojat palauttamaan varastetun takin ja paljasti Lauralle löytämänsä varastetut tavarat Saulin huoneesta. Suivaantunut Sauli keksi soittaa Lauran vanhalle ystävälle Simolle valehdellen, että Kari kohtelee Lauraa huonosti ja sai aikaan sotkun, kun Simo tuli Helsinkiin apuaan tarjoten. Sauli ei osallistunut Lauran ja Karin vastasyntyneen tyttären, Oonan ristiäisiin ja söi ristiäiskakkua yksin kotona. Kari suuttui Saulille ja Saulin uhma laukesi itkuun. Sauli sanoi, että Laura välittää kaikista muista enemmän. Saulin isoäiti Eila kertoi haluavansa Saulin takaisin Oulunsaloon, mutta Sauli ei halunnut lähteä. Karikin vakuutti että Saulin parasta jäädä yhteiseen kotiin Helsinkiin.

Kari keksi järjestää Saulille töitä Talotaikureissa muutamia tunteja viikossa, opettaakseen ettei raha kasva puussa. Pesukonetta korjaillessaan Kari ryhtyi nuukailemaan, päätti hoitaa homman itse ja otti apupojakseen Saulin, joka sai kovan sähköiskun kellarissa. Sähköisku ei tehnyt suurempaa vahinkoa, mutta auttaakseen Karia veloissa Sauli nappasi Seppo Taalasmaan antiikkien joukosta sormuksen, jonka katoamisesta syytettiin Karia. Myöhemmin Sauli kuuli Lauran syyttävän itseään hänen väärin kasvattamisesta. Sauli päätti lähteä liftaamalla Helsingistä pois Oulunsaloon.

Romanttiset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heli Sievinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saulin elämä oli käynyt sietämättömäksi isänsä Tomin perheessä Oulunsalossa ja Sauli päätti palata Helsinkiin takaisin. Palattuaan Sauli tutustui heti uudessa koulussa luokkatoveriinsa Heli Sieviseen, jonka Sauli hurmasi heti luonteellaan. Sauli ja Heli menivät yhdessä vastaan Yhdysvalloista vaihto-oppilasvuoden taakseen jättänyttä Annikaa, Sievisten nuorinta tytärtä, joka myös ihastui Sauliin.

Saulin ja Helin suhde syveni seurusteluksi, mutta seksistä ja sen ajattelemisesta tuli paineita Helille, eikä hän osannut selvittää tunteitaan poikaystävälleen. Heli avasi tuntemuksiaan opettajalleen Teresa Ala-Uotilalle, ja hetken mielijohteesta suuteli tätä. Heli koki kovan kolauksen kuultuaan, että Sauli oli harrastanut seksiä Annikan kanssa, mitä hän ei paljastanut heti. Ongelmia suhteelle aiheutti myös Helin isän, Lassen suhtautuminen Sauliin. Tämä oli huomattavissa esimerkiksi eräällä perhepäivällisellä, jolla Lasse mollasi siviilipalvelukseen aikovaa Saulia ja taas suosi vanhimman tyttären, Katrin, poikaystävää, reserviupseerikoulun käynyttä Rikua.

Kun pari erosi, Heli löysi Teresasta olkapään ja lopulta heistä tuli pari Helin tajutessa pitävänsä vain naisista. Sauli suuttui tästä, vaikka hän olikin jo eronnut Helin kanssa.

Annika Sievinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Annika Sievinen oli Saulin silloisen tyttöystävän Helin pikkusisko, jonka kanssa Saulilla oli seksisuhde Helin selän takana. Kaikki alkoi siitä, kun Ken Ojala oli torjunut Annikan ja Sauli löysi Annikan itkemästä saunan pukuhuoneesta. Sauli kehui Annikaa kauniiksi, jonka jälkeen hän rohkeni suutelemaan Annikaa. Suhde päättyi, kun Annika alkoi seurustelemaan Saulin parhaan ystävän, Kasper Koposen kanssa.

Vihamieliset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markus Ekholm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markus Ekholm oli Saulin ensimmäinen isäpuoli sarjassa. Markuksella ja Saulin äidillä Lauralla oli ollut jo pitemmän aikaa epämääräistä säätöä. Sauli ei alun perinkään pitänyt Markuksesta ja lopulta Markuksen läsnäolo ärsytti häntä yhä enemmän. Saulin isän, Tomin, ilmestyessä kuvioihin Sauli muutti pois Pihlajakadulta isänsä luo Oulunsaloon. Ennen Saulin paluuta Pihlajakadulle, Markus oli kuollut.

Kari Taalasmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saulin seuraava isäpuoliehdokas olikin Kari Taalasmaa. He eivät tulleet alkuunkaan hyvin toimeen vaan olivat lähes aina törmäyskurssilla. Kun Saulille syntyi pikkusiskopuoli Oona, ei Sauli edes osallistunut tämän ristiäisiin. Lauran haluttua erota Karista jokapäiväisten riitojen seurauksena, Sauli yritti saada Karin ja Lauran palaamaan yhteen, muttei onnistunut. Myöhemmin Sauli on myös sanonut Aaro Vaalanteelle Karin olleen parempi isäpuoli kuin Aaro.

Aaro Vaalanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melko pian sen jälkeen kun Kari ja Laura erosivat, Laura kohtasi Aaro Vaalanteen. Alkajaisiksi uudella isäpuolella ja Saulilla synkkasi ihan mukavasti. Saulin 18-vuotissyntymäpäivillä Aaro oli myöhässä, mutta yllätti pojan arvokkaalla pelilahjalla.

Kun Oona laukaisi vahingossa löytämänsä Aaron aseen Kivirannoilla, paikalle tullut poliisi paljastui Aaron tutuksi, jonka Sauli kuuli kutsuvan Aaroa Artoksi. Aaro väitti Saulin kuulleen väärin, mutta Sauli alkoi epäillä Aaroa. Lopulta Sauli päätti mennä tapaamaan Aaron entistä työkaveria Antero Voimaa. Antero soitti Aarolle kertoen Saulin udelleen asioista ja Aaro kertoi väkivaltaisen pidätyksen syyn ja sai Lauran puolelleen. Tämän jälkeen Sauli menetti täysin luottamuksensa Aaroon.

Tilanne johti riitelyyn Saulin ja Aaron välillä. Aaro oli jopa vähällä ajaa autolla Saulin yli. Aaro kuitenkin keksi toisenlaisen keinon Saulin karkottamiseksi ja sai Lauran vakuuttumaan, että muutto pois kotoa olisi Saulille parhaaksi. Aaro järjesti salaa asuntoa Saulille, mutta tämän kuultuaan Sauli raivostui mokomasta vehkeilystä. Sauli yritti kertoa Helsinkiin palanneelle Karille Aarosta. Aaro oli kuitenkin saanut Karin vakuuttuneeksi vilpittömyydestään ja Sauli turhautui yksinäiseen taisteluun ainoana todella ilkeäksi kokemaansa Aaroa vastaan ja lähti kotoa mahdollisimman kauas maailmalle, aluksi tapaamaan Australiaan muuttanutta Ken Ojalaa. [1] Myöhemmin, Saulin jo poistuttua, oli Aaro hävittänyt Saulille osoitetun hääkutsun hänen ja Lauran häihin. Laura löysi Saulin Australiasta lähettämiä postikortteja Oonan huoneesta, jotka Aaro oli piilottanut. Aaro oli siis halunnut katkaista Lauran välit Sauliin mahdollisimman hyvin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää jaksossa 1140: Sauli päättää ottaa käsiinsä oman elämänsä ohjat (14.11.2005)