Juha Muhonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juha Muhonen
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Nurmijärvi [1]
Kansalaisuus Suomi
Ammatti fysiikan professori
Koulutus ja ura
Tutkinnot Aalto-yliopisto (TkT 2012)
Väitöstyön ohjaaja Jukka Pekola
Instituutti Jyväskylän yliopisto
Tutkimusalue kokeellinen nanofysiikka
Aiheesta muualla
Kotisivu

Juha Muhonen (s. 1982[2]) on suomalainen fyysikko, joka toimii Jyväskylän yliopiston kokeellinen nanofysiikan professorina (8/2023-).[3] Tätä ennen hän oli professorin urapolun määräaikaisena apulaisprofessorina vuodesta 2018. Tutkijana Muhonen tunnetaankin etupäässä kokeellisen nanofysiikan tutkimuksesta. Hän kehittää piihin perustuvia kvanttiteknologioita, joilla on potentiaalisia sovelluksia esimerkiksi kvanttitietokoneissa.[4]

Akateeminen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juha Muhonen opiskeli fysiikkaa Aalto-yliopistossa. Hän väitteli Aalto-yliopistossa fysiikan alalta tohtoriksi vuonna 2012.[2] Väitöskirjan aiheena oli jäähdytys ja lämmönjohtuminen matala-ulotteisissa hilasysteemeissä, suprajohteissa ja piissä.[2] Muhonen tutki työssään materiaalien fysikaalisia lämpöominaisuuksia.

Matalaulotteiset rakenteet voidaan lukea niin kutsuttuihin nanorakenteisiin.[5] Materiaalifysiikan piirissä matalan dimension nanorakenteita on tutkinut laskennallisen fysiikan menetelmin esimerkiksi Jyväskylän yliopiston professori Pekka Koskinen tutkimusryhmineen.[6] Muhosen väitöskirja voidaan siis lukea nanofysiikan ja yleisemmin nanotieteen alaan kuuluvaksi.

Valmistumisen jälkeen Muhonen työskenteli ulkomailla. Vuosina 2012–2015 hän oli post doc-tutkijana Australiassa. Sen jälkeen hän työskenteli vuodet 2016–2018 post doc-tutkijana (Marie Skłodowska-Curie Fellow) Alankomaissa.[7]

Apulaisprofessorina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta kutsui keväällä 2018 Muhosen viiden vuoden määräaikaiseen kokeellisen nanofysiikan apulaisprofessuuriin.[8] Hän aloitti tehtävässä elokuussa 2018. Apulaisprofessori Muhonen muodosti syksyllä 2018 oman kvanttiteknologioiden tutkimukseen erikoistuneen tutkimusryhmän (Hybrid Quantum Technologies in Silicon).[9]

Kesäkuussa 2019 Muhonen sai Suomen Akatemian akatemiatutkijan apurahan.[4] Hän sai lisäksi syyskuussa 2019 merkittävän Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) nuorille tutkijoille tarkoitetun viisivuotisen ERC Starting Grant -rahoituksen.[4]

Tutkimustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fyysikkona Muhonen on suuntautunut kokeelliseen nanofysiikkaan. Hän työskentelee sekä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella että yliopiston Nanotiedekeskuksessa. Muhonen tutkimusryhmineen kehittää piihin perustuvia erilaisia kvanttiteknologioita.[4] Ryhmän tutkimus on kokeellista. Tutkimusmenetelminä sovelletaan erilaisia optisia ja sähköisiä mittauksia, jotka usein tapahtuvat alhaisissa lämpötiloissa eli niin kutsutuissa kryogeenisissa lämpötiloissa.[9] Näytteet jäähdytetään sopivaan lämpötilaan kryostaatin avulla. Lisäksi rakenteita luodaan niin kutsutun nanofabrikaation avulla.[9]

Alankomaissa Muhonen teki perustutkimusta kaksivuotisessa projektissa, jossa hän tutki kytkentäfotoneja, fononeja ja spinejä nano-optomekaanisissa systeemeissä.[7] Muhosen työ myös Jyväskylän yliopistossa on perustutkimusta. Työn tuloksista toivotaan ratkaisuja, jotka auttaisivat kvanttitietokoneen kehittämisessä.[4] Tavoitteena on myös kehittää nykyistä tarkempia sensoreita, tarkemmin määritettynä kvanttisensoreita.[4] Tutkimuksessa on vielä haasteita. Yksittäisten kvanttikomponenttien toiminta piissä on pystytty näyttämään toteen, mutta niiden toisiinsa kytkemiseen ei vielä vuonna 2019 ollut laajasti toimivia ratkaisuja.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b KANTO – Kansalliset toimijatiedot, KansalliskirjastoView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b c Juha Muhonen: Cooling and heat transport in low dimensional phonon systems, superconductors and silicon (2012) Väitöskirja, Aalto-yliopisto. Kansalliskirjasto Finna. Viitattu 28.5.2021.
  3. Uuden professorin Juha Muhosen intohimona kvanttiteknologioiden kehittäminen 16.8.2023. Jyväskylän yliopisto, jyu.fi. Viitattu 11.11.2023.
  4. a b c d e f g Nanotutkija Juha Muhonen sai mittavan rahoituksen kvanttitietokoneessa tarvittavien komponenttien kehittämiseen Sttinfo.fi, 3.9.2019. Viitattu 28.5.2021.
  5. Matalaulotteisten nanorakenteiden mallinnus[vanhentunut linkki] Fysiikan laitos, Jyväskylän yliopisto. Viitattu 28.5.2021.
  6. Low-dimensional nanomaterials modeling - Group members[vanhentunut linkki] Fysiikan laitos, JY. 27.5.2021. Viitattu 28.5.2021. (englanniksi)
  7. a b Juha Muhonen awarded Marie Skłodowska-Curie fellowship optomechanics.nl, 16.3.2019. Viitattu 28.5.2021. (englanniksi)
  8. Tiedekuntaneuvoston päätökset 2018[vanhentunut linkki] MLTK, JY. 25.2.2019. Viitattu 28.5.2021.
  9. a b c JYFL Annual Report 2018, s. 12. Fysiikan laitos, Jyväskylän yliopisto. 2019. (Teoksen verkkoversio[vanhentunut linkki]) Viitattu 28.5.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]