Juan Pujol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joan Pujol

Joan Pujol García (14. helmikuuta 1912 Barcelona10. lokakuuta 1988 Caracas) oli espanjalainen kaksoisagentti toisen maailmansodan aikana. Britit antoivat hänelle nimen Garbo ja saksalaiset Arabel. Hänet palkittiin kunniamerkillä rintamalinjan molemmilla puolilla: Saksa myönsi hänelle rautaristin ja Britannia Order of British Empiren.

Garbo sai Saksan sodanjohdon luulemaan maihinnousun tapahtuvan Calais’n alueella, ja että Normandian maihinnousu olisi vain yritys hajottaa saksalaisten joukot.

Garbosta on julkaistu kirjoja englanniksi ja kokonainen elämäkerta espanjaksi (Javier Juarez: El espia que derrotó a Hitler, Ediciones Temas de Hoy, Madrid, 2004). Kerrotaan, että entiset Gestapon miehet tekivät sodan jälkeen kaikkensa löytääkseen hänet ja kostaakseen Saksan pettämisen. Garbo asui vuosikausia salassa Venezuelan ja Brasilian raja-alueen viidakkokylässä ja levitti väärää tietoa kuolemastaan. Hänen vaimonsa uskoi tähän ja meni naimisiin itävallanjuutalaisen kanssa, ja lapset ottivat uudeksi sukunimekseen Kreisler. Juan Pujol puolestaan perusti perheen Venezuelassa.