Juan Manuel Márquez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juan Manuel Márquez
Juan Manuel Márquez 2012.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Juan Manuel Márquez Méndez
Syntynyt 23. elokuuta 1973
México
Kansalaisuus Meksiko
Nyrkkeilijä
Lempinimi Dinamita, JMM
Pituus 170 cm
Paino 65 kg
Painoluokka ylempi höyhensarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 64
Voitot 56
– tyrmäysvoitot 40
Tappiot 7
Ratkaisemattomat 1

Juan Manuel Márquez Méndez (s. 23. elokuuta 1973 México) on meksikolainen ammattilaisnyrkkeilijä. Hän on entinen WBC-liiton ylemmän höyhensarjan ja IBF-, WBA- ja WBO-liittojen höyhensarjan maailmanmestari.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Márquez syntyi Méxicossa kahdeksanlapsiseen perheeseen. Hänen veljensä Rafael on myös maailmanmestari, samoin hänen isänsä oli ammattilaisnyrkkeilijä. Hän aloitti nyrkkeilyn 13-vuotiaana. Amatöörinä hän voitti kaikkiaan 35 ottelua ja kärsi yhden tappion. Suurimmiksi amatöörisaavutuksiksi jäivät kaksi Golden Gloves -turnausvoittoa. 19-vuotiaana Márquez siirtyi ammattilaiseksi, mutta hävisi heti ensimmäisen ottelunsa 29. toukokuuta 1993 Javier Duranille hylkäyksen takia.

Duranille kärsityn tappion jälkeen Márquez sai odottaa seuraavaa tappiota kuusi vuotta. Márquez otteli ahkerasti kotimaassaan Meksikossa ja Kaliforniassa. Helmikuussa 1997 hän voitti avoimena olleen Pohjois-Amerikan höyhensarjan mestaruuden ottelussa Cedric Mingoa vastaan ja puolusti titteliään seitsemän kertaa. Menestyksekkäät otteet toivat Márquezille paikan MM-otteluun, kun hän 11. syyskuuta 1999 kohtasi WBA:n tunnustamassa höyhensarjan mestaruusottelussa voittamattoman hallitsevan mestarin Freddie Norwoodin. Márquez kuitenkin hävisi täydet 12 erää kestäneen ottelun kaikin tuomariäänin.

Kahden kuukauden kuluttua tappiostaan Márquez palasi kehään kahdeksannen erän tyrmäysvoitolla Remigio Molinasta. Voittoputki venyi kymmenen ottelun mittaiseksi, ja voitto Robbie Pedenstä NABF:n ja USBA:n mestaruusottelussa takasi uuden mahdollisuuden iskeä MM-tittelistä. 1. helmikuuta 2003 Márquez kohtasi IBF-liiton tunnustamassa mestaruusottelussa Las Vegasissa kokeneen veteraanin Manuel Medinan. Tällä kertaa Márquez piti pintansa ja vei ottelun ja mestaruusvyön nimiinsä seitsemässä erässä teknisellä tyrmäyksellä. Saman vuoden marraskuussa Márquez sai nimiinsä myös WBA-liiton mestaruusvyön seitsemännen erän teknisellä tyrmäyksellä Derrick Gainerista. Seuraavan vuoden toukokuussa Márquez kohtasi filippiiniläisen kovaa nousua tehneen kansallissankarin Manny Pacquiaon. Pacquao löi Márquezin kanveesiin jo kolmesti ensimmäisen erän aikana, mutta hän ryhdistäytyi ja hallitsi ottelua loppujen erien ajan. Tuomarit päätyivät lopulta ratkaisemattomaan ja Márquez sai pitää vyönsä. Ottelun lopputulos aiheutti keskustelua suuntaan jos toiseen. Burt Clements, eräs tuomareista, myönsi sittemmin tehneensä virheen pisteiden annossa [1]. Márquez puolusti kaksoistitteliään vielä pistevoitoilla Orlando Salidoa ja Victor Poloa vastaan, kunnes maaliskuussa 2006 hän kohtasi Indonesiassa isäntämaan Chris Johnin ja hävisi täydet 12 erää kestäneen ottelun kaikin tuomariäänin. Tämänkin ottelun lopputulos aiheutti suurta polemiikkia, mutta Márquezia oli ottelun aikana kahdessa erässä jouduttu rankaisemaan vyön alle kohdistuneista lyönneistä. Márquez palasi kehiin saman vuoden elokuussa thaimaalaista Terdsak Jandaengia vastaan ottelussa väliaikaisesta WBO:n höyhensarjan mestaruudesta ja voitti ottelun seitsemännen erän teknisellä tyrmäyksellä. Hän puolusti väliaikaistitteliään Jimrex Jacaa vastaan marraskuussa tyrmäysvoitolla yhdeksännessä erässä.

Seuraavan vuoden maaliskuussa Márquez nousi painoluokkaa ylemmäs ylempään höyhensarjaan kohdatakseen maanmiehensä Marco Antonio Barreran ottelussa WBC-liiton maailmanmestaruudesta. Mandalay Bay Resort & Casinolla Las Vegasissa käyty ottelu oli hyvin tasainen ja jännittävä, mutta lopulta täysien 12 erän jälkeen voittajaksi julistettiin Márquez kaikin tuomariäänin. Márquez puolusti mestaruuttaan ensimmäisen kerran marraskuussa amerikkalaista olympiahopeamitalistia pistevoitolla Rocky Juarezia vastaan. Seuraavassa ottelussa 15. maaliskuuta 2008 vastaan asettui Filippiinien Pacquiao, jolla oli "kana kynittävänä" miesten edellisen kohtaamisten jäljiltä. Ottelu kesti täydet 12 erää ja voittajaksi julistettiin Pacquiao hajaäänituomiolla. Myös tällä kertaa tuomio aiheutti suurta keskustelua ja erimielisyyttä.

Seuraavan kerran Márquez otteli 15. syyskuuta 2008, jolloin vastaan asettunut kuubalainen Joel Casamayor hävisi hänelle teknisellä tyrmäyksellä ottelun toiseksi viimeisessä erässä.

Márquez voitti IBO, WBO ja WBA liittojen mestaruudet voittamalla Juan Diazin teknisellä tyrmäyksellä 9.erässä 28.2.2009 käydyssä ottelussa.

Márquez jatkoi uraansa 19. syyskuuta 2009 jolloin hän kohtasi paluutaan tehneen Floyd Mayweather Jrn.[2] Márquez hävisi ottelun 12 eräisen kamppailun päätteeksi kaikin tuomariäänin.[3]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Márquezilla on tapana juoda omaa virtsaansa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]