Joulupukin Pajakylä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joulupukin Pajakylä

Joulupukin Pajakylä on matkailukohde, joka sijaitsee Rovaniemen Napapiirillä. Pajakylässä on kauppoja, Joulupukin Pääposti ja muuta nähtävää. Kävijät voivat vierailla Joulupukin Kammarissa ja tavata Joulupukin. Joulupukin Pääpostiin kirjeet kulkeutuvat osoitteella Joulupukki, Joulupukin Pääposti, 96930 Napapiiri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napapiiri on ollut matkailukohde jo pitkään. Rovaniemen Napapiirille rakennettiin ensimmäiseksi Rooseveltin Maja, joka tehtiin 1950-luvulla Yhdysvaltain presidentin puolison Eleanor Rooseveltin vierailua varten. Matkailijamäärien kasvaessa Joulupukki siirsi työtilansa asuinpaikastaan Savukosken Korvatunturilta lähes 300 kilometrin päähän Rovaniemen Napapiirille, jotta voisi helpommin tavata ihmisiä. Joulupukin Kammari on toiminut Joulupukin Pajakylässä vuodesta 1985.

Joulupukin Kammari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulupukin Kammarissa Pukki on tavattavissa ympäri vuoden. Vuosittain Kammarissa vierailee satojatuhansia ihmisiä. Kävijäennätys on vuodelta 2011, jolloin Joulupukin tapasi yli 330 000 vierasta[1]. Joulupukin Kammariin ei ole pääsymaksua.

Joulupukin tapaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulupukin tapaaminen ihmetyttää erityisesti brittejä ja pohjoisamerikkalaisia, sillä heidän jouluperinteessään Joulupukki ei tapaa ketään vieraillessaan kodeissa. Sen sijaan pukki jättää lahjat takan reunalle ripustettuihin sukkiin tai lattialle. Katolisista maista tuleville vierailijoille Joulupukin tapaaminen merkitsee myös paljon, samoin kuin tietysti suomalaisille. Suomalaisessa jouluperinteessä Joulupukki vierailee lasten kotona ja tuo lahjat suoraan lapsille.

Joulupukin Kammarissa on suuri pyörivä hammasrataslavaste. Joulupukki kertoo pystyvänsä hidastamaan aikaa tuolla ajansäätöpyörällään ja ehtivänsä siten vierailla kaikkien maailman lasten luona joulun aikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joulupukin pajakylässä kävijäennätys 2.1.2012. YLE Lappi. Viitattu 15.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]