Tarkastusmaksu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tarkastusmaksu on junissa ja muun muassa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä perittävä maksu. Maksun suuruus on enintään 40 kertaa alimman aikuisen kertamaksun suuruus. Tarkastusmaksun määrää lipuntarkastaja henkilölle, joka matkustaa kulkuvälineessä matkustusoikeudetta. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä ja Valtion rataverkolla tarkastusmaksun suuruus on 80 euroa. Tarkastusmaksun lisäksi peritään normaalin lipun hinta. Maksu on maksettava viikon kuluessa sen määräämisestä. Maksamaton maksu on suoraan ulosottokelpoinen ilman oikeuden päätöstä.

Matkustaja, jolle on määrätty tarkastusmaksu, saa vaatia tarkastajan päätökseen oikaisua 14 päivän kuluessa tarkastusmaksun määräämisestä tarkastusmaksun perimiseen oikeutetun julkisyhteisön tai viranomaisen tähän tehtävään määräämältä toimielimeltä tai virkamieheltä. Oikaisuvaatimuksesta annettuun päätökseen saa edelleen hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Jos oikaisuvaatimus tai valitus hyväksytään, maksu palautetaan.

Tarkastusmaksu perustuu lakiin joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979). Maksu ei ole rikosoikeudellinen sakko, vaan niin sanottu hallinto-oikeudellinen kurinpitomaksu. Tarkastusmaksuilla pyritään vähentämään liputta matkustamista joukkoliikenteessä. Lippunsa maksamatta jättävistä koituu Helsingin kaupungin liikennelaitoksen mukaan noin kahdeksan miljoonan euron menetys lipputuloihin vuosittain olettaen, että liputta matkustavat olisivat ostaneet matkalipun[1].

Koska tarkastusmaksu ei ole rikosoikeudellinen seuraamus, sen maksamatta jättämisestä seuraa vain ulosottomenettely. Ulosottoperuste on täytäntöönpanokelpoinen 5 vuoden ajan, minkä jälkeen se vanhentuu. Mikäli velkaa joudutaan perimään ulosotossa toistuvaistulosta vähintään puolentoista vuoden ajan, ulosotto ei saa henkilöön yhteyttä, tai ulosotto toteaa henkilön varattomaksi, tarkastusmaksusta seuraa myös maksuhäiriömerkintä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]