Joseph Kony

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Kony
Henkilötiedot
Syntynyt18. syyskuuta 1961 (ikä 62)[1]
Odek, Gulun piirikunta, Ugandan protektoraatti
Kansalaisuus ugandalainen
Ammatti sissiliikkeen johtaja
Puoliso 27 vaimoa (vuonna 2006)[2]
Lapset 42 lasta (vuonna 2006)[2]
Muut tiedot
Järjestö Lord’s Resistance Army

Joseph Kony (s. 1961) on ugandalainen mystikko ja sissipäällikkö, joka on vuodesta 1987 lähtien johtanut Afrikan pahamaineisimpiinkenen mukaan? kuuluvaa Lord's Resistance Army -sissiliikettä.

Nuoruudessaan Kony keskeytti opintonsa ja ryhtyi Holy Spirit Movement -sissiliikkeen johtajan, voodoo-papitar Alice Auman alias Lakwenan opetuslapseksi. Vuonna 1987 hän kuitenkin muodosti Ugandan presidentti Yoweri Musevenin hallintoa vastustavista acholi-heimon jäsenistä sissiliikkeen, joka sittemmin sai nimen Lord’s Resistance Army. Konyn mukaan Lord’s Resistance Armyn tarkoituksena on perustaa Pohjois-Ugandaan valtio, joka pohjautuisi Raamatun kymmeneen käskyyn.

Lord’s Resistance Army[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lord’s Resistance Armyn toimintatapoihin kuuluu ugandalaisten lapsien sieppaaminen ja aivopeseminen lapsisotilaiksi, ja sisseiltä paenneet lapset ovat kertoneet lapsisotilaiden palvovan Konya puolijumalan kaltaisena hahmona. Konyn edustamaa ideologiaa on kuvailtu yhdistelmäksi kristinuskoa ja erilaisia afrikkalaisia heimouskontoja. Hänen on tiedetty harjoittaneen spiritismiä ja ilmoittaneen olevansa Jumalan lähettämä profeetta. Silminnäkijäkertomusten mukaan Kony on myös luovuttanut Lord’s Resistance Armyn lapsisotilaille ”taikaesineitä”, joiden hän on uskotellut suojelevan kantajaansa luodeilta ja pahoilta henkiolennoilta.

Koska Lord’s Resistance Army on historiansa aikana syyllistynyt lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin, mukaan lukien siviilien joukkomurhiin, silpomisiin, kidutuksiin ja raiskauksiin, vuonna 2004 kansainvälinen rikostuomioistuin julkaisi pidätysmääräyksen Konystä. Konya vastaan on esitetty 33 syytekohtaa, joista 12 koskee rikoksia ihmisyyttä vastaan, mukaan lukien murha, orjuutus, seksiorjaksi pakottaminen, raiskaus ja epäinhimilliset teot, jotka ovat aiheuttaneet vakavia fyysisiä vammoja ja kärsimyksiä. 21 syytekohtaa koskee sotarikoksia, mukaan lukien murha, siviilien julma kohtelu, tahalliset hyökkäykset siviiliväestöä vastaan, ryöstelyt, raiskauksiin yllyttäminen sekä lasten pakkovärväys sotilaiksi.[3] Häntä ei ole kuitenkaan onnistuttu saamaan kiinni, ja nykyisin Konyn uskotaan piileskelevän Lord’s Resistance Armyn leirissä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Kony 2012 -kampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konyn pysäyttämiseksi aloitettiin Kony 2012 -kampanja. Tavoitteena oli tehdä Konysta julkisuuden henkilö, ja aktivoida yksittäiset kansalaiset ympäri maailmaa vaatimaan hallituksilta toimia Konyn pidättämiseksi. Kampanjan taustajärjestö on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon Invisible Children -organisaatio. Mukana oli julkisuuden henkilöitä ja poliitikkoja. [4][5]

Kampanja sai paljon kritiikkiä monelta eri taholta. Foreign Policy -lehden entinen toimittaja, Ugandassa kirjeenvaihtajana toiminut Michael Wilkerson kertoo, että Ugandan armeija ajoi jo vuonna 2006 Konyn ja Lord’s Resistance Army -sissiliikkeen (LRA) maasta pois ja sen jälkeen sissiliike on toiminut naapurivaltioiden syrjäseuduilla. Videolla eikä kampanjassa mainita lainkaan, että pohjoisugandalaiset nauttivat pisimmästä rauhanjaksosta sitten konfliktin alkamisen vuonna 1986.[4] Kehitysyhteistöjärjestö Kepan Esa Salminen varoittaa ihmisiä osallistumasta kampanjaan ja pitää sitä erinomaisena esimerkkinä kehitysapuun liittyvästä sumutuksesta.[5]

Marraskuussa 2022 ICC:nselvennä syyttäjä ilmaisi haluavansa nostaa syytteen Joseph Konya vastaan.[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]