José Mallorquí

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José Mallorquí
Henkilötiedot
Syntynyt
Barcelona
Kuollut
Madrid
Kirjailija
SalanimiJosé Mallorquí Figuerola, José Mallorquí, J. Mallorquí, Leonor del Corral, Martin Blair, J. F. Campos, P. J. Carr, E. Carrel, J. Carter, Amadeo Conde, León Coppel, Bruce Dolsen, Carlos Enríquez, E. Mallory Ferguson, J. Figueroa Campos, José Antonio de Figueroa, J. E. Granada, A. Guardiola, Enrique Guzmán Prado, J. Hill, Leland R. Kitchell, Juan Montoro, Carter Mulford, J. North, Ray Pennell, A. Sloane, Clarence D. Taylor ja A. M. Torre
Äidinkieliespanja ja katalaani
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

José Mallorquí y Figuerola (12. helmikuuta 1913 Barcelona7. marraskuuta 1972 Madrid) oli tuottelias espanjalainen kirjailija, jolla oli yli 30 salanimellä satoja romaaneja eri aiheista. J. Mallorquína hänet tunnetaan kansainvälisesti 192-osaisesta kirjasarjastaan El Coyote. Useista hänen teoksistaan on tehty elokuva.[1] Hän oli myös kirjailijoiden Eduardo Mallorquí ja César Mallorquí isä.

José Mallorquí y Figuerola syntyi 12. helmikuuta 1913 Barcelonassa [2], Espanjassa, hän oli Eulalia Mallorquí y Figuerolan ja José Serra y Farrén poika. Hän opiskeli sisäoppilaitoksissa 14-vuotiaaksi.

Vuonna 1931, kun hän oli 18-vuotias, hänen äitinsä kuoli ja hän sai perinnön, joka antoi hänelle mahdollisuuden olla tekemättä työtä. Vuonna 1933 hän aloitti ranskan ja englannin kääntäjänä.  

Hän avioitui 23. joulukuuta 1936 Leonor del Corral y Abuínin kanssa, joka kuoli 1. kesäkuuta 1971 luusyöpään.[3] Hän aloitti romaaniensa julkaisemisen useilla salanimillä: José Mallorquí Figuerola, José Mallorquí, J. Mallorquí, Leonor del Corral, Martin Blair, JF Campos, PJ Carr, E. Carrel, J. Carter, Amadeo Conde, León Coppel, Bruce Dolsen, Carlos Enríquez, E. Mallory Ferguson, J. Figueroa Campos, José Antonio de Figueroa, JE Granada, A. Guardiola, Enrique Guzmán Prado, J. Hill, Leland R. Kitchell, Juan Montoro, Carter Mulford, J. North, Ray Pennell, A. Sloane, Clarence D. Taylor ja AM Torre. [4] Hän kirjoitti monista aihepiireistä, lännentarinoista lähtien, jotka tekivät hänestä kuuluisan jännitykseen, fantasiaan ja romanssiin. Hän teki itsemurhan 7. marraskuuta 1972 kotonaan Madridissa, kärsiessään diabeteksesta, niveltulehduksesta ja Leonorin kuoleman aiheuttamasta masennuksesta.

Mallorquí kirjoitti satoja romaaneja ja useita suosittuja sarjoja: El Coyote, Los Bustamante, 3 hombres buenos, Jíbaro, Lorena Harding, Adelita, Duke, La Doña, Capitán Pablo Rido ja Lee Terrell .  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]