Luukasvain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuri luukasvain vasemman käden nimettömässä röntgenkuvassa.

Luukasvain eli luutuumori[1] on yleisnimitys mille tahansa luuhun kehittyneelle kasvaimelle. Se voi olla hyvän- tai pahanlaatuinen. Primaarinen pahanlaatuinen luukasvain on luun syöpä, jolla siis on kyky levitä. Monet syövät voivat lisäksi levitä luustoon muualta elimistöstä. Luussa oleva kasvain oireilee usein kipuna ja turvotuksena. Eräät kasvaimet voivat heikentää luuta niin, että se murtuu herkästi.

Suomessa todetaan vuosittain noin 200 hyvänlaatuista ja 50–60 primaaria pahanlaatuista luukasvainta. Jälkimmäiset ovat selvästi harvinaisempia kuin muiden syöpien luihin lähettämät etäpesäkkeet.[1] Luusyöpiä on kaikista primaarisista pahanlaatuisista kasvaimista alle yksi prosentti.[2] Luuhun voi ilmaantua myös muita syöpiä kuin sarkoomia, esimerkiksi myelooma tai luun lymfooma.[3]

Luustometastaasit ovat eräitä yleisimmistä kivun aiheuttajista syöpäpotilailla.[4]

Osteoblastooma, kondroblastooma, enkondrooma, osteokondrooma ja luun jättisolukasvain ovat esimerkkejä hyvänlaatuisista luukasvaimista. Tyypillisiä luusyöpiä ovat puolestaan osteosarkooma, kondrosarkooma ja Ewingin sarkooma. Nuorilla potilailla luusyövän ilmaantuminen liittyy usein murrosiän kasvupyrähdyksiin[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mäkelä, E. Antero: Terveysportti: Luutuumorit (.pdf) terveysportti.fi.
  2. Suomen Radiologiyhdistys: Luutuumorit SRY.
  3. Sarkooma Kaikki syövästä.
  4. American Cancer Society: What Is Bone Metastasis? (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Syöpä lapsella Duodecim Terveyskirjasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.