Kasvupyrähdys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kasvupyrähdys on vaihe, jolloin ihminen kasvaa nopeasti. Kasvupyrähdys tapahtuu murrosiässä, mutta sen alkamisajankohta vaihtelee eri yksilöiden välillä jopa usealla vuodella. Kasvamiseen vaikuttavat yksilölliset perintötekijät, sukupuoli, ja ravitsemus. Kasvupyrähdyksen voimakkuus ei ole ennalta arvattavissa lapsen aikaisemmasta kasvunopeudesta, vaan kyseessä on selvästi eri tekijöihin kytköksissä oleva prosessi. Kasvupyrähdyksen aikana luusto aikuistuu, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tytöillä myös lantionluut levenevät ja pojilla rintakehä laajenee.

Kasvupyrähdys kestää pari vuotta, jonka jälkeen pituuskasvu nopeassa tahdissa hidastuu ja lopulta päättyy. Tyypillistä on, että prosessi kasvupyrähdyksen alusta pituuskasvun päättymiseen kestää noin 4 vuotta, eli jos kasvu alkaa kiihtyä 12-vuotiaana, aikuispituus saavutetaan 16-vuotiaana. Kasvupyrähdystä ohjaavat tietyt hormonit, jotka eivät sinällään ole kytköksissä puberteetin alkamiseen. Tytöillä kuukautiset alkavat useimmiten silloin kun kasvu on jo alkanut hidastumaan. Pojilla alkaa lähes aina siemennesteen eritys jo ennen kuin kasvun kiihtyminen on alkanutkaan.

Tytöillä kasvupyrähdys tapahtuu keskimäärin kaksi vuotta aikaisemmin kuin pojilla. Pojilla kasvupyrähdys tapahtuu yleensä 12–16-vuotiaana, tyypillisimmin 14-vuotiaana ja tytöillä 10–13-vuotiaana, tyypillisimmin 12-vuotiaana. Keskimääräisesti kehittyvä tyttö kasvaa kasvupyrähdyksen aikana vuodessa noin 7–11 cm ja poika 9–15 cm. Voimakkaan kasvupyrähdyksen perineet pojat saattavat kasvaa puolessa vuodessa jopa 8 cm, mutta tytöillä esiintyy harvemmin näin voimakasta kasvua. Vastaavasti joillakin tytöillä ei esiinny havaittavaa kasvupyrähdystä lainkaan, vaan kasvu jatkuu yhtä tasaisena kuin lapsuudessa, kunnes kuukautisten alettua se hidastuu. Keskimäärin kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan noin vuoden kuluttua sen alkamisesta, ja kasvu hidastuu tästä takaisin lapsuuden kasvunopeuteen seuraavan vuoden aikana, ja päättyy kokonaan noin 3–4 vuotta kasvupyrähdyksen alkamisesta.

Niillä nuorilla, joiden fyysinen kehitys on muita hitaampi, on kasvupyrähdys usein huomattavasti muita vaimeampi, mutta silti helposti havaittava. He saavuttavat aikuispituudenkin muita myöhemmin.

Kasvupyrähdystä ilmenee myös eläimillä. Sen alkamisajankohta ja kesto vaihtelevat lajeittain.

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.