John Bodkin Adams

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Bodkin Adamsin kotitalo.

John Bodkin Adams (21. tammikuuta 18994. heinäkuuta 1983) oli brittiläinen lääkäri, johon kohdistui yksi 1900-luvun kuuluisimmista sarjamurhaepäilyistä.

Varhaiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adams syntyi Pohjois-Irlannissa uskonnolliseen perheeseen, joka kuului protestanttiseen Plymouthin veljet (Plymouth Brethren) -liikkeeseen.[1] Hän syntyi ensimmäiseksi pojaksi vanhemmilleen Samuelille ja Ellenille, jotka olivat avioituineet Randalstownissa vuonna 1896. Kuten isänsä Samuel, myös John oli jo varhain kiinnostunut autoista.

Adams menetti isänsä 1914 ja pikkuveljensä William Samuelin (s. 1903) vuonna 1918. Hän pääsi Queen's University Belfastiin 17-vuotiaana. Opintomenestystä heikensi sairaus, mahdollisesti tuberkuloosi, jonka johdosta Adams menetti yhden vuoden ja valmistui vasta 1921.

Adams toimi lääkärinä vuodesta 1921 alkaen.

Epäilys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adams muutti Eastbourneen 1922. Hänen epäilyttävät toimintatapansa ilmenivät jo pian, ja vuonna 1935 hän sai laajahkon perinnön potilaaltaan Matilda Whittonilta. Sukulaiset kyseenalaistivat testamentin pätevyyden oikeudessa, mutta näyttöä rikoksesta ei saatu.

Adams sai vuonna 1941 anestesiadiplomin. Hänen äitinsä kuoli vuonna 1943.

Vuosia kestäneiden huhujen jälkeen näyttelijä Leslie Henson jätti Eastbournen poliisille nimettömän ilmoituksen 23. heinäkuuta 1956. Hän kertoi ystävänsä Gertrude Hullettin yllättävästä kuolemasta Adamsin tarjoaman hoidon aikana.

Oikeudenkäynti ja myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisi käynnisti laajat tutkimukset vuosina 1946–1956 sattuneista kuolemantapauksista Adamsin potilaiden keskuudessa. Tutkituista 310 tapauksesta 163 julistettiin "epäilyttäviksi". Adamsin tiedetään antaneen potilailleen erityisiä injektiota, joista hän ei kertonut tarkemmin edes sairaanhoitajille. Hän myös vaati sairaanhoitajia usein myös poistumaan ennen injektion antamista.

Tutkimusta johti Scotland Yardin Herbert Hannam. Hän sai riittävän määrän todistusaineistoa vähintään neljän tapauksen oikeuskäsittelyyn, mutta Adams joutui syytetyksi vain yhdestä murhasta. Hän oli ollut pidätettynä 19. joulukuuta 1956 alkaen. Syntyi myös huhu Adamsin mahdollisesta homoseksuaalisuudesta, mutta tähän ei kiinnitetty liiempää huomiota yhä voimassa olleesta homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista huolimatta.[1]

Edith Alice Morrell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi murha, josta Adams sai syytteen, kohdistui epäillysti varakkaaseen 81-vuotiaaseen leskirouva Morrelliin 13. marraskuuta 1950. Hänellä oli ollut aivohalvaus; hän oli osittain halvaantunut ja kärsi vaikeasta artriitista. Alun perin Adams väitti Morrellin kuolemaa luonnolliseksi. Myöhemmin hän ilmoitti Hannamille, että ei pitänyt vakavasti sairaan henkilön kuoleman edesauttamista murhana. 50-vuotiaana kuolleen, vakavasti masentuneen Gertrude Hullettin kuolema vuonna 1956 puolestaan kuitattiin itsemurhana.

Tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Bodkin Adams sai kiistaa herättäneen vapauttavan tuomion 15. huhtikuuta 1957. Hän sai kuitenkin sakkoja lievemmistä syytteistä (reseptiväärennöksiä, vääriä lausuntoja, vaarallisten lääkkeiden lain rikkomista). Hänet poistettiin lääkärirekisteristä 22. marraskuuta samana vuonna.

Kahden epäonnistuneen hakemuksen jälkeen Adamsin onnistui saada vuonna 1961 takaisin oikeus toimia yleislääkärinä. Elokuussa 1962 häneltä evättiin kuitenkin mahdollisuus saada Yhdysvaltain viisumi aiemman rikostuomion johdosta.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka John Bodkin Adamsin loppuelämää varjostivat menneisyyden murhaepäilyt, hän jäi Eastbourneen ja kuoli Englannissa 84-vuotiaana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pamela V. Cullen, "A Stranger in Blood: The Case Files on Dr John Bodkin Adams", London, Elliott & Thompson, 2006

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sybille Bedford, The Best We Can Do, 1958
  • Pamela V. Cullen, "A Stranger in Blood: The Case Files on Dr John Bodkin Adams", London, Elliott & Thompson, 2006, ISBN 1-904027-19-9
  • Patrick Devlin, Easing the passing: The trial of Doctor John Bodkin Adams, London, The Bodley Head, 1985
  • Percy Hoskins, Two men were acquitted: The trial and acquittal of Doctor John Bodkin Adams
  • Rodney Hallworth, Mark Williams, Where there's a will... The sensational life of Dr John Bodkin Adams, 1983, Capstan Press, Jersey ISBN 0-946797-00-5
  • John Surtees, The Strange Case of Dr. Bodkin Adams: The Life and Murder Trial of Eastbourne's Infamous Doctor and the Views of Those Who Knew Him, 2000

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]