Johannes Koikkalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johannes Koikkalainen

Eugen Johannes Koikkalainen (1. toukokuuta 1915 Leppävirta6. huhtikuuta 1998) oli suomalainen kunnallisneuvos, apulaiskaupunginjohtaja ja sosiaalidemokraattinen poliitikko, joka loi uransa Turun kunnallispolitiikassa ja oli myös mukana valtakunnanpolitiikassa ministerinä ja SDP:n puolueneuvoston puheenjohtajana.

Viipurin Kolikkoinmäellä lapsuus- ja nuoruusvuotensa viettäneen Koikkalaisen isä ammuttiin punaisena Suomen sisällissodan aikana. Ennen sotia Koikkalainen opiskeli Viipurin työväenopistossa suomen kieltä ja sosiaalipolitiikkaa sekä Helsingissä Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa kansantaloustiedettä. Nämä opinnot keskeytyivät kuitenkin sodan puhjettua. Sodan jälkeen hän siirtyi Turkuun ja taisteli sikäläisessä ammattiyhdistysliikkeessä kommunistien vaikutusta vastaan yhdessä Mauno Koiviston kanssa. SDP:n hajaannuksen vuosina 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa Koikkalainen kuului Väinö Leskistä ja Väinö Tanneria kannattaneeseen ryhmään mutta siirtyi sittemmin lähemmäksi uuden puheenjohtajan Rafael Paasion linjaa. Kunnallispolitiikassa Koikkalainen oli Turun kaupunginvaltuuston jäsen 1948–1969, puheenjohtajana 1962–1969 sekä opetus- ja sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 1969.

Koikkalainen oli toisena sisäasiainministerinä Koiviston II hallituksessa 1979–1982. Hän oli SDP:n puolueneuvoston varapuheenjohtaja 1963–1969 ja puheenjohtaja vuodesta 1969 lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]