Johan Helsingius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johan Mikael ”Julf” Helsingius (s. 4. maaliskuuta 1961 Helsinki[1]) on tietotekniikka-alan yrittäjä ja yksi Suomen internet-pioneereista.[2]

Johan Helsingius aloitti sähköinsinööriopinnot Teknillisessä korkeakoulussa 1979 ja kuului opiskelijajoukkoon, joka perusti Suomen Unix-käyttäjien yhdistyksen. Tuohon aikaan alkoi syntyä Unixiin perustuva kansainvälinen Usenet-verkko, jota yhdistys aluksi ylläpiti. Pian verkkotoiminta siirrettiin perustetun EUnetin (European Unix Network) Suomen-osastolle, jota Helsingius oli myös perustamassa.[3] Hän oli mukana ryhmässä, joka muodosti ensimmäisen Internet-yhteyden Neuvostoliittoon. Kun EUnet myöhemminmilloin? myytiin Qwestille, jolta se siirtyi edelleen KPNQwestille, Helsingiuksesta tuli KPNQwestin teknologiajohtaja. Hän toimii nykyään internet-yrittäjänä ja on usean yrityksen hallituksessa.lähde?

Helsingius ylläpiti 1990-luvun alussa anon.penet.fi-osoitteessa toiminutta palvelua, joka lähetti sähköposteja nimettömänä eteenpäin. Se oli hyvin suosittu ja välitti yli kymmenen tuhatta viestiä päivässä. Palvelu joutui kuitenkin ongelmiin helmikuussa 1995, kun skientologiakirkko kutsui Interpolin apuunsa selvittämään erään skientologiaa kritisoineen käyttäjän henkilöllisyyttä. Koska vaihtoehtona olisi ollut kaikkien käyttäjätietojen paljastaminen, Helsingius paljasti skientologiakirkon etsimän henkilön nimen. Vuoden 1996 elokuussa hän ilmoitti sulkevansa palvelun.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingius, Johan hakuteoksessa Uppslagsverket Finland (2012). (ruotsiksi)
  2. Nettipioneeri Julf Helsingius: "Microsoftin liiketoiminta on kuollutta" Tivi. Viitattu 31.7.2017. (englanniksi)
  3. Sokala, Hannu: Valtavirtaa vastaan. Helsingin Sanomat, 26.4.1996, s. 48. Artikkelin maksullinen verkkoversio.