Joe Spano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joe Spano
Joe Spano vuonna 2022.
Joe Spano vuonna 2022.
Henkilötiedot
Koko nimi Joseph Peter Spano
Syntynyt7. heinäkuuta 1946 (ikä 77)
San Francisco, Kalifornia
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Joseph Peter Spano (s. 7. heinäkuuta 1946 San Francisco, Kalifornia) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten rooleistaan TV-sarjassa Hill Street Blues, jossa hän esitti siviilipukuista etsivää Henry Goldblumea.[1]

Joe Spano valmistui Bishop Riordan High Schoolista sekä Kalifornian Berkeleyn yliopistosta. Hänen alati lisääntynyt kiinnostuksensa näyttämötaiteeseen vei voiton aiotuista lääketieteen opinnoista. San Franciscossa hän työskenteli The Wing -nimisen improvisaatioteatteriryhmän kanssa ja yliopistoaikanaan vuonna 1967 Spano teki näyttämödebyyttinsä Pariisissa Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmässä. Seuraavana vuonna hän oli perustamassa yliopiston Berkeley Repertory Theatrea ja esiintyi teatterin ensimmäissessä näytelmässä nimeltään Woyzek. Kaikienkaikkiaan Spano oli mukana teatterin eri näytelmissä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Teatterin ohjelmistossa olivat muun muassa ”Hamlet” ja ”Kissa kuumalla katolla”. 70-luvun lopussa hän päätti lähteä kokeilemaan onneaan Hollywoodiin. Pääasiallisesti hän esiintyi vierailevana tähtenä erilaisissa TV-sarjoissa, mutta niiden ohessa hän pääsi myös pieniin sivuosiin oikeissa elokuvissa, kuten Svengijengi '62 ja Murskaaja.

Spanon merkittävin roolinsa on kuitenkin ollut TV-sarjassa Hill Street Blues, jonka etsivä Goldblumen roolistaan hän pääsi ehdolle Emmy-palkinnon saajaksi vuonna 1983. Hill Street Bluesin parissa kului koko 80-luvun alkupuolisko vuoteen 1987 asti. Tämän jälkeen Spano on nähty useissa TV-sarjoissa joko vierailevana tähtenä tai sitten keskeisemmässä roolissa. Keskeisimmät roolit ovat olleet TV-sarjoissa Harkittu murha, NYPD Blue sekä NCIS Rikostutkijat.

Hill Street Bluesin jälkeen tärkeimmät elokuvaroolinsa Spano teki Tom Hanksin kanssa elokuvassa Apollo 13 sekä Richard Geren ja Edvard Nortonin kanssa elokuvassa Alaston pelko.

Välttääkseen sekaannuksen samannimiseen australialaiseen näyttelijään, hän on lyhentänyt etunimensä Joseph muotoon Joe.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joe Spano. Turner Classic Movies – TCM. Arkistoitu 20.7.2023. Viitattu 23.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joe Spano Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
  • Joe Spano NNDB. Viitattu 23.8.2023. (englanniksi)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.