Jekaterina Pavlovna Romanova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Württembergin kuningatar Katariina, litografia vuodelta 1817.

Jekaterina Pavlovna Romanova (17881819) oli syntyjään Romanov-sukuun kuulunut suuriruhtinatar, yksi Venäjän keisari Paavali I:n ja keisarinna Maria Fjodorovnan kymmenestä lapsesta ja heidän neljäs tyttärensä. Sittemmin hänestä tuli Württembergin kuningatar Katariina.

Jekaterina oli kahdesti aviossa. Hänen ensimmäinen miehensä oli Oldenburgin herttua Georg. He saivat kaksi lasta, Alexanderin ja Peterin. Peteristä tuli isänsä jälkeen Oldenburgin herttua, hänen kahdeksasta lapsestaan vanhin, herttuatar Alexandra von Oldenburg avioitui keisari Nikolai I:n pojan, suuriruhtinas Nikolai Nikolajevitšin kanssa. Vanhemman Peterin lapsenlapsi, joka oli nimeltään myös Peter, avioitui myöhemmin keisari Nikolai II:n sisaren Olga Aleksandrovnan kanssa.

Jekaterinan toinen aviomies oli Württembergin kuningas Vilhelm I, jonka kanssa Jekaterina sai kaksi tytärtä, Marien ja Sophien. Herttuatar Sophie avioitui myöhemmin Hollannin kuninkaan Vilhelm III:n kanssa, joka oli Jekaterinan nuoremman sisaren, Anna Pavlovnan ja kuningas Vilhelm II:n vanhin poika.