Jean Marie Roland de la Platiere

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jean Marie Roland de la Platiere

Jean Marie Roland de la Platiere (17341793) oli lyonilainen tehtaiden tarkastaja. Hän perusti Lyoniin jakobiiniyhdistyksen. Myöhemmin hän oli myös lakiasäätävän kansalliskokouksen jäsen, sisäministeri girondistihallituksessa ja uudelleen Tuileries'n valtauksen jälkeen.

Roland erosi ministerin tehtävästä päästäkseen konventtiin, jossa hän turhaan taisteli Robespierreä ja Vuoripuoluetta vastaan vapaamielisyyden puolesta. Hän yritti pelastaa kuninkaan hengen ja erosi tämän mestauksen jälkeen konventista. Hän joutui vainon kohteeksi samalla kertaa kuin muutkin girondistit mutta pakeni ja piileksi Normandiassa.

Kuultuaan vaimonsa mestauksesta Roland teki miekkakepillään itsemurhan. Hän jätti jälkeensä hyvin katkeran kirjeen, ja hänet haudattiin kuolinpaikalle.

Madame Roland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean Marie Rolandin vaimo Jeanne Manon eli Madame Roland, kuten häntä yleensä kutsuttiin, piti maineikasta poliittista salonkia, jossa aluksi lakiasäätävän kansalliskokouksen aikana kokoontui koko vasemmisto, sittemmin vain girondistit. Häntä kutsuttiin "girondistien hengettäreksi": hän oli intomielinen vallankumouksellinen, mutta ei yhtä kiihkomielinen kuin Versaillesin retkellä kuuluisaksi tullut Théroigne de Méricourt, vaan pikemminkin kuin Charlotte Cordayn vanhempi sisar. Madame Roland ihaili suuresti antiikin tasavaltoja, vihasi kruunupäitä, kannatti vapaamielisiä uudistuksia ja vaikutti suuresti miehensä päätöksiin.

Kaksi päivää girondistien mestauksen jälkeen oli Jeanne Manonin vuoro. Hänkin tahtoi kuolla, koska oli ollut heidän hengettärensä, vaikka tuomitsikin nämä aivan loppuvaiheessa. Kuitenkin hän koki vastuukseen sen, että kiihkomielisyydellään, kostonhalullaan ja suuriin asioihin tottumattomuudellaan hän oli vienyt läheisensä – myös miehensä – turmion teille. Hän oli stoalainen loppuun asti ja meni giljotiiniin pää pystyssä ja vaieten.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aubry: Ranskan suuri vallankumous, osa 2